Dostupni linkovi

Kosovo: Zašto mladi odlaze na ratišta u Siriji i Iraku


Članovi Nusra fronta u Siriji
Članovi Nusra fronta u Siriji

Autor: Arton Konushevci, priredila Amra Zejneli

Zapadni Balkan je značajan izvor terorista koji odlaze u Siriju i Irak da se bore, pre svega BiH, Kosovo, Makedonija i Albanija, izjavio je nedavno zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Brajan Hojt Ji (Brian Hoyt Yee).

Iz Vlade Kosova je potvrđeno da se preko 200 Albanaca sa Kosova pridružilo terorističkim grupama u Siriji i Iraku.

Mladi sa kojima smo razgovarali u Prištini kažu da je nekoliko faktora koji utiču da se njihovi vršnjaci opredele za takav put.

Behar Zuka, student ekonomije, priznaje da je pre nekoliko godina bio izmanipulisan, kada je u džamijama slušao pojedine hodže. Sa svojih 16 godina kaže da je bio veliki propovednik islama.

Hodže u džamijama koje je on posećivao, kaže da su uglavnom držali govore o međuverskim podelama u zemlji, ili van nje.

"Obično, propagande su na primer bile o Majci Terezi, koja će otići u pakao, ili Skenderbegu, da nije nacionalni heroj, već da je heroj pravoslavaca i katolika. Bilo je i propagande protiv Amerike", ispričao nam je on.

Behar smatra da se radi o "pokušajima instalacije jednog sistema mentalne pripravnosti za rat u ime religije". Dodaje da su mu roditelju pomogli da napusti taj put.

Ekrem Mustafa, student Univerziteta Prištine, smatra da su mladi koji su se pridružili grupama u Siriji i Iraku izmanipulisani i slabo informisani o tome šta se tamo dešava.

"Oni zapravo ne znaju gde idu. Misle da idu u sveti rat, da se bore na Allahovom putu, ali cilj ovih terorističkih organizacija je sasvim drugi. Jednom rečju, mladi se manipulišu i nemaju informacija o tome šta se tamo dešava, i ne znaju šta je islam", kaže Ekrem.

Emria Kastrati iz Peći, obučena po verskim pravilima, smatra da zemlje gde se vode takvi ratovi nemaju potrebe za Kosovarima.

"Ima ko da ratuje tamo i oni nemaju potrebe za nama. Iz medija se informišem o ovome i ne znam puno šta se tamo dešava. Vlada mora da sazna ko napušta zemlju i mora mladima da osigura radna mesta. Niko ne ide tamo zato što voli", kaže ona.

Nestabilna politika, korupcija, uništenje društvenih vrednosti, kriza identiteta, slaba ekonomija, siromaštvo, uništeni obrazovani sistem, izolacija gradjana... neki su od razloga koji su naterali pojedince na taj put, rekli su u Centru za bezbednosne studije u Prištini.

U MUP-u Kosova potvrdili su da je oko 300 osoba sa Kosova uključeno u rat u Siriji i Iraku, dok je prošle godine uhapšeno nekoliko desetina građana, medju kojima su bili i imami, pod sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku pružajući podršku ISIS-u i al-Nusri, međunarodno poznatim kao terorističkim organizacijama.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 32 osobe, optužene za krivična dela: regrutacija za terorizam, organizacija i učešće u teororostičkim grupama, kao i za posedovanje, kontrolu ili korištenje neovlaštenog oružja.

Skupština Kosova je u martu usvojila Zakon koji zabranjuje učešće građana Kosova u stranim konfliktima, a koji predviđa zatvorsku kaznu od pet do 15 godina za one koji sudeluju u stranim sukobima, pozivaju na tako nešto, ili kriju počionioce takvih krivičnih dela.

XS
SM
MD
LG