Dostupni linkovi

Oslobođena trojica Srba sa Kosova pritvorena u Srbiji 


Granični prelaz Jarinje na kojem je uhapšen bivši kosovski policajac Dragan Nikolić zbog sumnje da je radio "protiv ustavnog poretka Srbije"
Granični prelaz Jarinje na kojem je uhapšen bivši kosovski policajac Dragan Nikolić zbog sumnje da je radio "protiv ustavnog poretka Srbije"

Dragan Nikolić iz Leposavića, opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, pušten je na slobodu, nakon što je aprila uhapšen na graničnom prelazu Jarinje zbog sumnje da je radio "protiv ustavnog poretka Srbije" i "pozivao na nasilnu promenu ustavnog poretka Srbije".

Njegov advokat Ivan Ninić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je Nikolić pušten usled nedostatka dokaza, iako mu je pre oko nedelju dana bio produžen pritvor na još 30 dana.

“Prvih pet svedoka je došlo, odbilo da da iskaz, navodeći da strahuju za svoju bezbednost. Onda su pozvana još četiri svedoka. Jedan svedok je došao, a tri nisu. Tužilac je zaključio da nema načina da obezbedi njihovo prisustvo, s obzirom da se oni nalaze na teritoriji Kosova, a Srbija nema mehanizme da ih primora da dođu”, rekao je Ninić, napominjući da se radilo o svedocima koje je identifikovala srpska Policija.

Očekuje i da će uskoro biti odbačena prijava policije protiv Dragana Nikolića, koji je inače bivši kosovski policajac.

On je podneo ostavku novembra prošle godine u okviru kolektivnog istupanja Srba iz kosovskih institucija.

Osim Nikolića, uhapšena su još trojica Srba sa severa Kosova.

Svima se na teret stavljalo da su bili deo "organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj nasilnu promenu vlasti, odnosno rušenje ustavnog poretka Republike Srbije na severu Kosova".

Navodno su delili "propagandi materijal radi promovisanja kosovske nezavisnosti".

Advokat Ninić navodi da su iz pritvora pored Nikolića puštena još dvojica, a da je jedan ostao zbog “okončanja nekih dokaznih radnji”.

Ponovo je izrazio sumnju da se radi o "politički montiranom procesu", te da tužilaštvo ne raspolaže nikakvim konkretnim dokazima.

Ninić je ranije za RSE rekao kako je svim svedocima zajedničko to "što primaju platu iz opštinskih budžeta na severu Kosova", odnosno da su pod "kontrolom Srpske liste", najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Srpski organi se o ovim slučajevima hapšenja uopšte nisu oglašavali, već su javnost obavestili njihovi advokati.

XS
SM
MD
LG