Dostupni linkovi

Srbima sa Kosova produžen pritvor u Beogradu zbog 'rušenja Ustavnog poretka Srbije'


Dragan Nikolić je bivši kosovski policajac, koji je podneo ostavku 5. novembra 2022. u okviru kolektivnog istupanja Srba iz kosovskih institucija (na fotografiji)

Draganu Nikoliću iz Leposavića, opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, produžen je pritvor na još 30 dana zbog sumnje da je radio "protiv ustavnog poretka Srbije" i "poziva na nasilnu promenu ustavnog poretka Srbije".

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio njegov advokat, Ivan Ninić.

Ninić je kazao da je pritvor produžen još trojici kosovskih Srba, koji se terete da su bili deo "organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj nasilnu promenu vlasti, odnosno rušenje ustavnog poretka Republike Srbije na severu Kosova".

Prema Ninićevim rečima, pritvor kosovskim Srbima je produžen uz obrazloženje da ne bi mogli da utiču na svedoke u postupku.

"Tužilaštvo je predložilo oko deset svedoka, od kojih se polovina pojavila i odbila da da izjavu, navodeći strah za svoju bezbednost. Nisu želeli dalje da učestvuju u postupku, da odgovaraju na pitanja branilaca", rekao je Ninić i dodao da se ostali svedoci uopšte nisu odazivali pozivima suda.

Ninić tvrdi da je svi svedocima zajedničko to "što primaju platu iz opštinskih budžeta na severu Kosova", odnosno da su pod "kontrolom Srpske liste", najveće partije kosovskih Srba.

Ova partija deluje uz podršku zvaničnog Beograda i bliska je Srpskoj naprednoj stranci predsednika, Aleksandra Vučića.

Dragan Nikolić je bivši kosovski policajac, koji je podneo ostavku novembra prošle godine u okviru kolektivnog istupanja Srba iz kosovskih institucija.

Nikolić i još trojica Srba sa Kosova su uhapšeni tokom aprila, prilikom prelaska graničnog prelaza sa Srbijom.

Srpski organi se o ovim slučajevima hapšenja uopšte nisu oglašavali, već su javnost obavestili njihovi advokati.

Kazna zatvora u Srbiji za dela koja mu se stavljaju na teret - udruživanje protiv ustavnog poretka Srbije i pozivi na nasilnu promenu ustavnog poretka Srbije - je deset godina.

Ninić ponavlja sumnju da se radi o "politički montiranom procesu", te da tužilaštvo ne raspolaže nikakvim konkretnim dokazima.

"Sve je krenulo tako što su, Srbi koji su predloženi za svedoke, pozivali policiju na broj 192 i prijavljivali određene stvari, po principu rekla, kazala. Ništa nije proverljivo, ništa nije dokazivo", navodi on.

Ninić je u ranijoj izjavi za RSE rekao da se njegov klijent tereti da je delio "propagandi materijal, u kome je promovisao kosovsku nezavisnost".

Isto je potvrdio i advokat još jednog uhapšenog, Ahmed Delimeđac.

Prema Zakonu o krivičnom postupku u Srbiji, tužilaštvo bi trebalo u roku od šest meseci da podigne optužnicu ili da pritvorene oslobodi.

XS
SM
MD
LG