Dostupni linkovi

Kosovo zanima jedino dijalog o priznanju


Pišu: Arton Konushevci i Amra Zejneli

Skupština Kosova je usvajanjem Rezolucije o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom ovlastila novu Državnu delegaciju da okonča taj proces, kažu iz Delegacije. Dodaju da će ova delegacija koordinirati svoje aktivnosti sa svim institucijama Republike Kosova, kao što su Predsedništvo, Vlada i Skupština.

Na Kosovu su gotovo svi pozdravili usvojenu Rezoluciju u Skupštini Kosova, što je uradio i predsednik Kosova, Hašim Tači.

Stručnjaci kažu da ostaje da se vidi kako će se koordinisati rad nove Delegacije i predsednika Kosova, koji aktuelno predstavlja Kosovo u briselskom dijalogu.

Izglasavanjem Rezolucije, podržano je i formiranje Državne delegacije od 12 članova u kojem su predstavnici vladajućih stranaka, jednog dela opozicije i civilnog društva.

Vanrednu sednicu u subotu bojkotovale su dve opozicione partije, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Državnu delegaciju će predvoditi predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, aktuelni gradonačelnik Prištine, i Fatmir Ljimaj iz vladajuće Inicijative Socijaldemokrata.

Na osnovu ove rezolucije, proces dijaloga će biti prihvatljiv samo ukoliko se završi recipročnim priznanjem, učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije i ubrzanjem evroatlantskih integracija.

Rezolucija takođe predviđa izradu platforme i zakona o procesu dijaloga kako bi postojala pravna valjanost i zakonsko sankcionisanje.

Ljimaj u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je Skupština Kosova usvajanjem Rezolucije ustupila mandat za pregovaranje Delegaciji.

"Državna delegacija Kosova će koordinisati svoje aktivnosti sa svim institucijama Republike Kosova, Predsedništvom, Vladom i Skupštinom. Mi ćemo usaglasiti aktivnosti, agendu, a potom i platformu o dijalogu. Formiranjem Delegacije, situacija je sada vraćena u normalnost", kazao je Ljimaj.

Bez obzira što se dijalog Kosova i Srbije vodi na nivou predsednika, Ljimaj kaže da Kosovo sada ima format razgovora i Delegaciju koja će voditi pregovore a u koju će biti uključene i ostale institucije.

"Ova delegacija sada ima mandat Skupštine da pregovara o sveobuhvatnom sporazumu", ističe Ljimaj.

Na pitanje da li će se pregovarati o granici Kosova, za šta se zalaže i predsednik Hašim Tači, Ljimaj je odgovorio da će Delegacija uskoro izraditi agendu i platformu u koordinaciji sa Predsedništvom i Vladom Kosova, što će se predstaviti Skupštini, nakon čega će biti sve jasnije.

"Ono što je sada jasno i sigurno i za šta postoji konsenzus jeste da Kosovo ulazi u konačnu fazu dijaloga čiji bi epilog trebao da bude recipročno priznanje, članstvo Kosova u UN-u i u ostalim međunarodnim organizacijama", zaključio je Ljimaj.

Visar Imeri, potpredsednik i poslanik Socijaldemokratske partije, inače partije nastala izlaskom 12 poslanika iz pokreta Samoopredeljnje, kaže da odlučivanje u dijalogu sa Srbijom sada preuzima nova Državna delegacija. On je dodao da će se ta delegacija u toku ove nedelje i konstituisati.

"Osnovni principi platforme su sada i usvojeni preko Rezolucije, a tu se navodi da teritorijalni integritet i suverenitet, jedinstveni karakter Republike, kao i onaj sekularni i multietnički karakter Kosova, neće biti tema razgovora u ovom procesu", kazao je Imeri za RSE.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da se raduje što će raditi sa članovima tima "u postizanju konačnog, sveobuhvatnog rešenja koje će otvoriti vrata UN-a, NATO-a i EU za Kosovo", dok je premijer Ramuš Haradinaj smatra da Kosovo ovom rezolucijom ima veći legitimitet i da je bolje pripremljeno za dijalog.

Usvajanje Rezolucije čestitala je i Specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova, dodajući da Kosovo mora da osigura pažljiv i inkluzivan pristup ovom procesu.

I američki ambasador u Prištini Filip Kosnet pozdravio je glasanje u Skupštini, navodeći da je inkluzivna Državna delegacija ključ za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

Na osnovu Rezolucije, ova delegacija ima pravo i odgovorna je za pregovaranje i postizanje sporazuma tokom procesa dijaloga. Taj sporazum bi na kraju bio i pitanje konsultativnog referenduma na Kosovu, ali moći će da stupi na snagu samo nakon njegove ratifikacije u Skupštini Kosova za šta je potrebna dvotrećinska većina.

Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta kaže da je Rezolucija ostavila prostor da se rad Delegacije koordiniše sa predsednikom i Vladom Kosova. Isto tako, dodaje ona, poznato je da se dijalog Kosova i Srbije sada vodi na predsedničkom nivou.

"Ostaje da se razjasni kako će sarađivati ove dve strane, predsednik i Državna delegacija, i ko će voditi te kakav će biti jedinstveni stav Kosova. Ono što je jasno, a to je da je mandat predsednika taj da vodi spoljnu politiku, što je po Ustavu, i to se ne može umanjiti rezolucijama. Ali, treba da se razjasni kako će se postići koordinacija njihovih uloga, odnosno predstavljanje Kosova", navodi Krasnići, ističući da je bitno da se postigne jedinstven stav u ovom procesu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG