Dostupni linkovi

Komisija za komisiju o kosovskoj granici


Selo Boge kao linija razgraničenja Kosova i Crne Gore
Selo Boge kao linija razgraničenja Kosova i Crne Gore

Piše: Arton Konushevci (Priredila: Amra Zejneli)

Državna komisija za obeležavanje granice trenutno razmatra dokumente i činjenice rada prošle komisije koja je okončala proces demarkacije sa Crnom Gorom.

Predsedavajući nove komisije Špejtim Bulići izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Komisija počela sa radom i analizama izveštaja prošle komisije, te dodao kako su već na početku uočene nepravilnosti u njenom radu.

"Urađeno je niz nepravilnosti i uočeno da je Komisija prevazišla svoja ovlašćenja. Komisija nije imala pravo da uradi novu delimitaciju granice između Kosova i Crne Gore, jer jedna delimitirana granica postoji još od 1946. godine", kazao je Bulići.

Kako ističe, zadatak Komisije je bio da odredi samo granične tačke kroz koje je prolazila granična linija, ali ne i liniju.

Bulići ističe da će se uraditi analiza prema Međunarodnom pravu, da će se uzeti u obzir kartografske, prirodne i geološke činjenice.

U međuvremenu, poslanik Skupštine Kosova ispred opozicionog pokreta Samoopredeljenje Alji Ljajći, kazao je da se od Komisije očekuje da uradi posao pravedno, s obzirom da ovo pitanje mora da se reši.

Ramiz Drešaj, stanovnik Rugove kod Peći, ko inače poseduje zemljište u blizini granične linije, izjavio je za RSE da je premijer Ramuš Haradinaj ispravno delovao kada je formirao novu Komisiju za demarkaciju.

"Nadam se da će ova komisija biti uspešna. Ona bi trebala da izađe na teren i snimi situaciju, a ne kao prošla komisija koja je procene radila za stolom", istakao je on.

Predesadajući Komisije Bulići kazao je da su u ovom procesu pozvani svi predstavnici međunarodne zajednice i svi oni koji misle da mogu da doprinesu rešenju.

"Spremni smo i otvoreni za razgovore o ovom problemu kako bi razmotrili sve urađene propuste ovog procesa", reči su Bulićija.

Državna komisija za obeležavanje i održavanje državne granice održala je niz sastanaka i sprovela analizu rada bivše Državne komisije za obeležavanje granice, te je zaključila da su potrebni dodatni dokumenti koji će biti zatraženi od određenih institucija.

Vlada Kosova je ove nedelje autorizovala Državnu komisiju da proceni rad bivše komisije, koja je radila na demarkaciji sa Crnom Gorom. Kako je rečeno, Komisija će pripremiti izveštaj o nalazima i s preporukama.

Poslanici opozicije do sada su kritikovali način na koji je urađena demarkacija, navodeći da je Kosovo izgubilo 8.000 hektara svoje površine.

Poziv na strpljenje

Nemogućnost ratifikacije demarkacije u Skupštini doprinosi tome da građani Kosova još uvek nemaju viznu liberalizaciju sa zemljama Evropske unije, budući da je ratifikacija Sporazuma jedan od uslova Evropske komisije za ukidanje viznog režima.

Vladini zvaničnici su rekli da više neće gubiti vremena o ovom pitanju i da će nova Komisija izaći sa profesionalnim i naučnim odgovorom o urađenom Sporazumu o demarkaciji.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli koji je prošle nedelje posetio Crnu Goru, kazao je da je zbog političke situacije, odnosno rasporeda snaga u kosovskom parlamentu, u ovom trenutku nemoguća ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, te je zamolio Crnu Goru, koja je Sporazum ratifikovala, na strpljenje.

[RSE/Video, septembar 2017.]

Pacoli: Molimo za strpljenje oko granice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Međutim, međunarodna zajednica je podržala Sporazum o demarkaciji kojeg je sprovela bivša komisija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG