Dostupni linkovi

Kosovo: Božićne poruke mira, ali i kritike zbog stanja u zemlji


Božićna misa u katedrali Majke Tereze u Prištini
Božićna misa u katedrali Majke Tereze u Prištini
Poruke mira, ljubavi, tolerancije i razumevanja, ali i kritike u vezi moralnih vrednosti i situacije na Kosovu, poslane su sa božićne mise u katedrali Majke Tereze u Prištini.

U prisustvu nekoliko stotina katoličkih vernika, ali i građana ostalih veroispovesti, božićnu misu je predvodio kosovski biskup Dod Đerđi. On je katolicima čestitao Božić i molio se za mir i ljubav među ljudima.

„Draga braćo i sestre, želeći svima vama i svim ljudima mir, ljubav, porodično veselje, zdravlje i dug život, želim vam i srećan Božić i primite moj blagoslov za godinu koja je pred nama“, kazao je Dod Đerđi.

On se međutim osvrnuo i na današnju situaciju na Kosovu. U vreme kada je zemlja slobodna i demokratska, nedostaje nekadašnja ljubav, ljudska briga, nedostaju prijateljstva, porodična toplina i drugo, kazao je on.

„Danas je prisutna tuga zbog mnogih dobara i malih mogućnosti da ih postignemo; u zemlji gde ima suda i zakona, ali u kojoj se teško postiže pravda; u društvu u kojem oni jači imaju mogućnosti, posao, bogastvo i slobode, dok su oni drugi prisiljeni da žive sudbinu siromašnih“, kazao je kosovski biskup Dod Đerđi.

„Kako je moguće da pored toliko sloboda i prava budemo zatvoreni unutar zidova egoizma i mržnje, da smo se spustili ispod ljudskog dostojanstva kako bi pobegli od odgovornosti ljubavi za jedne druge? Ovo se dešava zato što volimo Boga, ali mu ne dopuštamo da nam promeni srca. Slobodu volimo, ali još uvek nismo naučili da se sloboda i prava postižu ljubavlju i međusobnim poštovanjem. Živimo u miru, ali nam nedostaju vrline. A kada to nedostaje, onda mir i sloboda gube smisao“, kazao je Dod Đerđi.

Inače, božićno slavlje prisutno je širom Kosova. U glavnom gradu javni prostori su okićeni tradicionalnim jelkama i ostalim prazničnim nakitima. Građani islamske veroispovesti čestitaju svojim katoličkim sugrađanima ovaj praznik.

„Ovo je postalo kao tradicija još od pre rata u Prištini, da sa prijateljima koji su katoličke veroispovesti izađemo i slavimo zajedno. Tako i oni nama čestitaju i pridruže se slavlju tokom naših praznika“, kaže Faton Berisha iz Prištine.

„Bez obzira da li je neko musliman ili katolik, uvek smo jedni drugima čestitali. Praznici su zajednički i kod nas postoji verska tolerancija. I oni nas, muslimane, podržavaju“, kaže Zurafeta Berisha.

Čestitke povodom katoličkog božića uputili su i čelnici države. Predsednica Atifete Jahjaga u čestitci je naglasila da „božićno slavlje donosi poruku mira i ljubavi među narodima kao i ljubav prema stovritelju čovečanstva“.

I premijer Hashim Thaci je kazao da Božić u sebi nosi poruke mira, humanizma i prosperiteta, vrednosti koje ujedinjuju umove i duše ljudi za jednu svetliju budućnost za generacije koje dolaze.
XS
SM
MD
LG