Dostupni linkovi

Poslednji dan blokada na Jarinju i Brnjaku


Kosovski Srbi prolaze pored barikade u blizini graničnog prelaza Jarinje između Kosova i Srbije (28. septembar 2021.)
Kosovski Srbi prolaze pored barikade u blizini graničnog prelaza Jarinje između Kosova i Srbije (28. septembar 2021.)

Dan nakon potpisivanja dogovora Kosova i Srbije o deeskalaciji situacije na severu Kosova i dalje su blokirana dva granična prelaza Jarinje i Brnjak. Barikade su podigle grupe većinskog srpskog stanovništva 20. septembra, protiveći se tako odluci kosovskih vlasti da srpske registarske tablice moraju biti zamenjene probnim.

Trifun Milosavljević je iz Severne Mitrovice, jedne od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova. Za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je svestan da je u Briselu pronađeno samo privremeno rešenje i iščekuju konačni dogovor o ovom pitanju u narednom periodu.

"Ostaje ovih šest meseci da vozimo kao što smo vozili, ovih šest meseci će da bude dobro, a posle ćemo videti. Nadam se samo da će ostati naše tablice, da se ne ugasi ovo", kaže Milosavljević.

"Znam samo šta je dogovoreno na terenu a to je potpuni reciprocitet, ispoštovana je odluka Prištine za reciprocitet, stavljanje stikera na jednu i na drugu stranu, tako da je to još jedan naš poraz", poručuje Nebojša takođe iz Severne Mitrovice.

Sadik Krapi iz glavnog grada Prištine, koju od Severne Mitrovice deli 40 kilometara, kaže da se dobro upoznao sa onim što je dogovoreno u cilju prevazilaženja poslednje krize izbile u hronično nestabilnom delu zemlje, gde Kosovo od proglašenja nezavisnosti 2008. godine nije uspelo da ostvari punu kontrolu.

"Koliko sam video, to nije dogovor koji nam odgovara. Vratili smo se unazad. Da je postignut dogovor u našu korist, ne verujem da je KFOR trebao da ode tamo (na sever). To je za mene minus", kaže Krapi.

Njegov sugrađanin Dževdet Krasnići (Xhevdet Krasniqi) takođe kaže da je video deo teksta iz dogovora Kosova i Srbije.

"Naravno, reciprocitet je neophodan, ne samo kod tablica već u svemu. Nije mi se svideo taj deo da se dozvoljavaju registarske tablice, na primer KM (Kosovska Mitrovica)", rekao je Krasnići.

Bisljimi: Očekuju se druge mere reciprociteta

Nalepnice za prelepljivanje državnih simbola Srbije na registarskim tablicama dok se autom upravlja na teritoriji Kosova su spremne, rekao je za RSE šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik (Bislimi) Bisljimi. To je deo dogovora Kosova i Srbije, a počeće da se primenjuje od ponedeljka, 4. oktobra.

On je ocenio i da je Srbija u prethodne dve nedelje bila ta koja je dizala tenzije, te dodao da su Specijalne jedinice Policije Kosova samo radile svoj posao, štitile granice.

"Uspostavili su kontrolu na graničnim prelazima a da nisu izazvali nijedan incident", rekao je Bisljimi.

On je rekao i da kritike sa Kosova po pitanju privremenog sporazuma sa Srbijom, stižu oko KM (Kosovska Mitrovica) tablica.

"Takve tablice na severu funkcionišu od 2008. godine, jer nije uspostavljena vladavina zakona, u stvari smo ih legalizovali", navodi Bisljimi.

Ove tablice, koje izdaje Srbija, koriste se samo na severu Kosova, i one će od ponedeljka biti tretirane kao i druge srpske tablice.

"To će važiti šest meseci, jer u roku od šest meseci radna grupa ima zadatak da pronađe trajno rešenje na osnovu evropskih standarda i prakse Evropske unije. Ne verujem da postoji standard ili praksa u nekoj evropskoj zemlji gde druge zemlje izdaju tablice za gradove neke druge zemlje. Dakle, logično je da ove tablice više neće postojati nakon 21.aprila 2022. godine", rekao je Bisljimi.

On je izrazio nadu da će se Srbija pridržavati postignutog sporazuma, a da će u suprotnom Kosovo morati da reaguje. Ne isključuje mogućnost da Kosovo u budućnosti uvede i druge recipročne mere prema Srbiji.

"Poslali smo pre nekoliko nedelja ili više, pisma na adrese nekoliko Kancelarija i Vlada država članica EU i Sjedinjenih Država, Švajcarskoj i Ujedinjenom kraljevstvu, kroz koja ih obaveštavamo o nejednakom tretmanu izvoza sa Kosova u Srbiju. Od nekih smo dobili odgovore.

U budućnosti je logično da se donesu i druge koje će uspostaviti princip jednakog tretmana strana ili reciprocitet", kaže Bisljimi.

Šta je dogovoreno?

Prema dogovoru, koji je postignut uz posredstvo Evropske unije u četvrtak 30. septembra, do ovih prelaza bi trebalo da se dođe bez problema u subotu (2. oktobar), za kada je previđeno istovremeno povlačenje pripadnika Specijalne jedinice policije Kosova i uklanjanja barikada sa puteva.

Sa druge strane, Misija NATO-a na Kosovu (KFOR) će dve nedelje nadgledati ove prelaze na severu, kako ne bi došlo do nekih incidenata i kako bi se omogućilo nesmetano kretanje ljudi i robe.

Kosovo i Srbija su takođe dogovorili, kao privremeno rešenje, da se državni simboli na registarskim tablicama dve strane prelepljuju nalepnicama. Konačno rešenje bi trebalo da bude pronađeno za šest meseci a na njemu će raditi radna grupa na čelu sa predstavnikom Evropske unije.

Jarinje i Brnjak u vreme postizanja sporazuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je odmah nakon postizanja dogovora dve strane rekao da su Specijalne jedinice Policije Kosova raspoređene 20. septembra na prelazima Jarinje i Brnjak kako bi zaštitile granične prelaze i graničnu policiju od onih koji blokiraju puteve, te da nema potrebe da više ostaju tamo kada će barikade biti uklonjene.

On je ukazao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio da se situacija vrati na stanje pre 20. septembra, kako bi bili nastavljeni razgovori u Briselu, te napomenuo da se to nije dogodilo.

"Sada nastupa era kada se Srbija počinje privikavati na reciprocitet", naveo je kosovski premijer.

Kritike kosovske opozicije

Opozicione partije na Kosovu smatraju da je premijer Kurti severu dao poseban status i da taj deo teritorije ne tretira kao ostatak zemlje.

Demokratska partija Kosova (DPK) navodi da je podržala odluku Vlade o uvođenju recipročnih mera Srbiji ali da je ona od te odluke jako brzo odustala.

"Obeshrabrujući i krajnje uznemirujući razvoj (situacije)", navodi se u reakciji DPK-a.

Slično je reagovala i opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK).

"Umesto uspostavljanja suvereniteta i zakonitosti, Vlada Kosova se povukla i predala suverenitet trećoj strani", navode iz DSK-a.

A lider opozicione Alijasne za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj je dogovor Kosova i Srbije o registarskim tablicama ocenio neprihvatljivim jer, prema njegovim mišljenju, njime se ruši suverenitet Kosova i unitarni karakter države.

"Odlučio je (Aljbin Kurti) da vrati ilegalne tablice Srbije koje smo uklonili pre deset godina. Odlučio je da se prema teritoriji na severu Kosova ponaša drugačije od ostatka države", rekao je Hardinaj na konferenciji za novinare 1. oktobra

Kako srpska strana tumači sporazum?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je "veliki uspeh srpske strane" to što će se o konačnom rešenju za registarske tablice tek voditi razgovori u Briselu.

"Mane (postignutog dogovora) su što će do nekog težeg rešenja (za tablice) morati da dođe u narednih šest meseci", dodao je predsednik Srbije.

Objašnjavajući "stiker režim", Vučić je izjavio da "sve ostaje isto što se srpske strane tiče" prilikom ulaska automobila sa kosovskim tablicama u Srbiju – odnosno, na tablice sa RKS (Republika Kosovo) oznakama biće nalepljen "stiker".

Kosovo, kako je rekao Vučić, neće izdavati privremene tablice za registarske oznake Srbije.

Istakao je i da kosovski organi neće skidati tablice koje izdaje MUP Srbije sa oznakama gradova na Kosovu.

Šta je dovelo do tenzija?

Od 20. septembra, na severu Kosova grupa lokalnih Srba je postavila barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, pa je prelaze bilo moguće prelaziti samo pešaka.

To je bila njihova reakcija na odluku Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica, odnosno svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama su morali da uzimaju probne.

Na Kosovu stop vozilima sa srpskim tablicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Ova mera se poklopila sa isticanjem važenja KS tablica, a kosovske vlasti su, kada su uvedene recipročne mere, najavile i da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu.

Ove tablice, uglavnom KM, se koriste samo na severu Kosova i one su za Kosovo nelegalne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG