Dostupni linkovi

Prevladala diplomacija u smirivanju napetosti na sjeveru Kosova, poručio Borrell


Joseph Borell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost (arhiva)
Joseph Borell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost (arhiva)

Diplomacija je prevladala u smanjivanju napetosti na sjeveru Kosova, poručio je Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost, u četvrtak, 29. decembra.

Borrell je na Twitteru napisao da nasilje nikada ne može biti rješenje te je pozdravio "odgovorno vodstvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, kao i timski rad EU, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i KFOR-a.

"Hvala svima uključenima. Sada nam treba hitan napredak u dijalogu", naveo je.

U mjestu Rudare na sjeveru Kosova u četvrtak poslijepodne počelo je uklanjanje barikada, javili su reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE).

Glavni putevi koji vode ka Jarinju i Brnjaku, graničnim tačkama koje povezuju Kosovo sa Srbijom, blokirani su od 10. decembra.

Ranije istog dana uklonjena je i barikada koja se nalazila dva kilometra od graničnog prelaza Merdare, na teritoriji Srbije.

Granični prelaz Merdare, između Kosova i Srbije, ponovo je otvoren za saobraćaj, nakon što ga je 27. decembra zatvorila kosovska policija zbog toga što je grupa Srba u Srbiji blokirala putni prilaz granici.

Istovremeno, u četvrtak, 29. decembra u jutarnjim satima zapaljena su dva kamiona na barikadi na lokaciji Dudin krš u Sjevernoj Mitrovici, potvrdila je Policija Kosova. Nema povrijeđenih, ali kako navodi policija, ima materijalne štete.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u srijedu navečer, nakon sastanka sa kosovskim Srbima, da od 29. decembra u prijepodnevnim satima počinje uklanjanje barikada sa sjevera Kosova.

Nekoliko grupa Srba sa Kosova podiglo je na sjeveru Kosova barikade 10. decembra, kada su kosovske vlasti odvele u pritvor bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića.

Pantića Kosovo sumnjiči za napad na članove Centralne izborne komisije, do čega je došlo početkom decembra na sjeveru zemlje.

UŽIVO Otvoren granični prelaz Merdare, zapaljeni kamioni u Severnoj Mitrovici

Njegovo puštanje bio je jedan od uvjeta za uklanjanje blokada, a vlasti na Kosovu su mu 28. decembra promijenile mjeru iz policijskog u kućni pritvor.

Misija NATO-a na Kosovu pozvala je 28. decembra da se izbjegnu potezi koji mogu dovesti do eskalacije napetosti na Kosovu.

‘Ne radujemo se previše’: Srbi uklonili barikade na graničnom prelazu Merdare
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

XS
SM
MD
LG