Dostupni linkovi

'Autohtoni' na Apple mapi


Kosovo je na mapi kompanije Apple predstavljeno kao deo Srbije

Poznata britanska pevačica kosovskog porekla, Dua Lipa, tokom prethodnog vikenda izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama nakon što je, najpre, sa svog Instagram profila pozvala kompaniju Apple da stavi na mapu Kosovo, a potom je i na Instagramu i na Twitteru objavila fotografiju mape „Velike Albanije“ sa natpisom “autochthonous“.

Na toj mapi, pored Kosova i Albanije, uključeni su i delovi Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Grčke. Fotografiji je dodala komentar značenja te reči - „Autohton - pridev (stanovnik nekog mesta) starosedeoci, a ne potomci migranata ili kolonista“.

Na to, korisnici te društvene mreže u Srbiji su masovno izrazili negodovanje.

„Kosovo je Srbija“, „Nema predaje“, „Obrazuj se, istorija je važna da ne bi rekla nešto jer si verovatno pogrešno razumela, a htela si da podeliš sa svima neshvatajući koliko loša je ta istorija bila“ su samo neki od komentara koji su ostavljeni ispod tvita Dua Lipe. Komentari su propraćeni i srpskim simbolima.

Na tvit je odgovorio i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber, koji je napisao:

„Glupi nacionalizam, kada veruješ da tvoj nacija ima više prava da bude na jednom mestu nego druge (i deliš takve mape)".

Desno orijentisani tviteraši iz Srbije su ostavljali i uvrede kao komentare. Mnogi su podsetili i na puštanje drona sa zastavom "Velike Albanije" na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine.

Pojedini korisnici Tvitera su negodovali i zbog toga što je svoju podršku Dua Lipi izrazila na toj društvenoj mreži Ivana Cvetković Bajrović, pomoćna direktorka za Evropu u Nacionalnoj fondaciji za demokratiju (NED).

„Genijalnost @DUALIPA posta leži u njenoj upotrebi jedne reči: autohtone, koja tačno opisuje poreklo Albanaca na teritoriji označenoj na fotografiji. Šta god da iko pročita u njemu (postu) govori više o njima nego o slici koju je postavila“, napisala je Cvetković Bajrović u svom odgovoru na Tviteru nakon kritika.

Objava je, osim negodovanja, izazvala i podršku pevačicih fanova i albanskih tviteraša. „Dua za predsednicu“, je komentar jednog od njih.

„O zemljo naša“, prokomentarisao je poznati albanski bivši fudbaler poreklom sa Kosova, Ljorika Cane (Lorik Cana).

„Pad interneta – pridev (Dua Lipa- albanska pevačica koja je uvela nova pravila modernom popu), bio je komentar drugog tviteraša.

Lipinu sliku podelio je na Tviteru i njen otac, kosovski muzičar Dukađin Ljipa (Dukagjin Lipa).

Svemu je prethodila reakcija popularne pevačice na peticiju kojom se traži da se na Apple maps zadrži Kosovo u prikazu sa asteriskom, odnosno zvezdicom, kao deo Srbije.

Ta peticija trenutno ima oko 13 hiljada potpisnika.

U drugoj peticiji, koja ima oko 93 hiljade potpisa, navodi se da je zabrinjavajuće što Kosovo nije prikazano na Apple Maps.

„Jedva se vide njene granice, a najgore je što je prikazan kao deo Srbije. Ovo treba promeniti što pre jer je Kosovo nezavisna zemlja od 2008. godine“, navodi se.

Dua Lipa je na svojem Instagram nalogu pozvala Apple da stavi Kosovo na mapu. „Trebaju nam neki odgovori“, napisala je Lipa kompaniji, uz poziv da na mapu stavi i Palestinu.

Dan kasnije, i druga britanska pevačica poreklom sa Kosova Rita Ora, zatražila je takođe od kompanije Apple da Kosovo uvrsti u svoje mape.

Trenutno su granice Kosova na mapi te kompanije obojene bledo crvenom bojom, za razliku od drugih država koje su razgraničene jarkom bojom i debljom linijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG