Dostupni linkovi

Hrvatska odbila izručenje Morine Srbiji


Ismail Morina
Ismail Morina

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je Radiju Slobodna Evropa da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odbio izručenje Ismaila Morine Srbiji, koja je Morinu teretila za kazneno djelo poticanja na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netoleranciju, a na temelju zahtjeva Visokog suda u Beogradu.

Morinu Srbija traži zbog puštanja drona sa zastavom "Velike Albanije" na nogometnoj utakmici u Beogradu 2014. godine.

"Tijekom postupka odlučivanja o izručenju, izručenik je podnio zahtjev za međunarodnom zaštitom. Ministarstvo unutarnjih poslova je, tokom tog postupka, razmjenom podataka s Italijom utvrdilo kako je Italija država koja je odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnom zaštitom sukladno tzv. Dublinskoj uredbi (Uredba broj 604/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 26.lipnja 2013. godine)", kaže u saopćenju.

"Slijedom navedenog, Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za upravne i inspekcijske poslove 30. siječnja 2018. godine donijelo je rješenje kojim se odbacuje zahtjev za međunarodnu zaštitu Ismaila Morine te se određuje njegov transfer u Talijansku Republiku sukladno Dublinskoj uredbi", navodi se, između ostaloga, u saopćenju Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

Ismail Morina je prema srpskoj potjernici uhapšen u Dubrovniku u lipnju 2017. godine.

[Fotogalerija: listopad 2014.]

XS
SM
MD
LG