Dostupni linkovi

Tači za RSE: Albanci u jednoj državi, ako EU zatvori vrata Kosovu


Hašim Tači: Blokada EU prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje
Hašim Tači: Blokada EU prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje

Ukoliko Evropska unija (EU) zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu", komentar je predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je usledio dan nakon što je premijer Albanije Edi Rama rekao da, ukoliko evropska perspektiva prema Zapadnom Balkanu izbledi, moguće je doći do ujedinjenja Kosova i Albanije.

Predsednik Kosova, ne želeći da komentariše tuđa mišljenja, u izjavi za RSE je kazao da Evropska unija trenutno u odnosu sa Kosovom i Zapadnim Balkanom nema nikakvu viziju ili lideršip za integraciju ili proširenje sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu. Prema tome, blokada Evropske unije prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje, ideje koje su i u suprotnosti sa našom aktuelnom posvećenošću evrointegracijama", ističe Tači, te dodaje:

"Ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi, ali mi želimo da gradimo multietničke države."

On je dodao da su građani Kosova frustrirani Evropskom unijom zbog blokade, kazne i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza. Dok je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume, nepravedno je postavljen uslov o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom.

Premijer Albanije Edi Rama je u intervjuu za portal Politico rekao da su otvoreni put prema evrointegracijama i jasna perspektiva jedini način da Balkan ostane u miru, "ali ukoliko ta nada, perspektiva nedostaje, onda se male unije mogu desiti".

Ujedinjenje s Kosovom, dodao je Rama, "nije moja želja već moguća alternativa u slučaju zatvorenih vrata Evropske unije".

S druge strane, iz Evropske unije upozoravaju da "svaki oblik političkog uplitanja šteti konsolidaciju dobrosusedskih odnosa".

Kako je za RSE kazala portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič, Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu i na tome se radi sa svim partnerima u regionu, na osnovu principa pomirenja i regionalne saradnje.

Maja Kocijančič: Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu
Maja Kocijančič: Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu


Inače, ovo nije prvi put da se govori o ovakvom pripajanju Kosova i Albanije, temi koja je uvek izazivala burne reakcije u Srbiji.

Edi Rama je i aprila 2015. u razgovoru za televiziju Klan Kosova, kojem je prisustvovao i tadašnji kosovski zamjenik premijera Hašim Tači, kazao je da Evropa mora da shvati da su Albanci potrebni Evropi onoliko koliko je i ona potrebna Albancima.

Rama je tada rekao i da, ukoliko Evropa ne shvati da se procesi na Balkanu pogoršavaju zbog nestabilnosti u regionu i ne shvati da treba da ubrza integraciju, "onda zaista može nesvesno postati sponzor nacionalističkog folklora".

On je zajedničke sastanke vlada Kosova i Albanije, koji su počeli 2014. godine, ocenio nacionalnim ujedinjenjem sredstvima 21. veka, u funkciji Evropske unije.

"Ujedinjenje Albanaca Albanije i Kosova – pošto su oni, zapravo, Albanci koji žive u dve albanske države – je nezaobilazno i neosporno. Pitanje je kako će se to desiti? Desiće se u funkciji EU, kao jedan prirodan proces uz razumevanje svih, ili će se desiti kao reakcija na evropsko slepilo da sama Evropa shvati da treba da promeni pristup prema samoj sebi, tako što će se od jedne snage, koja je sve više zavisna od dnevne taktike, pretvoriti u stratešku snagu", kazao je tada Rama.

Edi Rama: Pitanje je kako će se desiti ujedinjenje Albanaca Albanije i Kosova
Edi Rama: Pitanje je kako će se desiti ujedinjenje Albanaca Albanije i Kosova


Tada je i Tači rekao i da je cilj da svi Albanci žive u velikoj evropskoj porodici, bez granica, po evropskim standardima, ujedinjeni u evropsku porodicu.

Kako je poručio Tači, cilj nije da se promene granice, već da se otvore.

Nešto ranije u svojstvu premijera Kosova, Tači je 2013. godine na sednici Skupštine Kosova kritikovao Brisel zbog nepravedne politike prema Kosovu u odnosu sa procesom liberalizacije viza, te istakao mogućnost pripajanja s Albanijom kao odgovor na takvu politiku.

"Ako Brisel nastavi ovako da se ponaša u slučaju liberalizacije viznog režima, onda Albancima ne ostaje druga alternativa osim da uđu u EU kao jedna jedinstvena država", reči su Hašima Tačija.

Kosovo i dalje nije dobilo viznu liberalizaciju i jedina je zemlja Zapadnog Balkana čiji građani i dalje čekaju na red za vize. Proces je stopiran zbog neispunjenog uslova Evropske komisije o ratifikaciji granice sa Crnom Gorom, čime se protivi znatan broj poslanika u Skupštini, inače uslov koje druge zemlje nisu imale prilikom ukidanja viznog režima sa EU.

Albanija je formalno kandidat za članstvo u EU, dok je Kosovo 2015. potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te samo nakon njegovog uspešnog sprovođenja će moći da aplicira za članstvo u Evropsku uniju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG