Dostupni linkovi

Na Kosovu nova hapšenja u okviru akcije 'Brezovica'


Akcija pod nazivom "Brezovica" je započela krajem prošle godine i do sada je uhapšeno na desetine oosba zbog sumnje da su učestvovali u nelegalnom izdavanju građevinskih dozvola na Brezovici, koja je deo Nacionalnog parka Šar planina

Osnovno tužilaštvo iz Uroševca saopštilo je da su u okviru akcije "Brezovica" uhapšene dve osobe, te da je izvršen pretres na sedam različitih lokacija u Šrtrpcu, uključujući i zgradu Privremenog opštinskog organa Štrpce, koji finansira Srbija.

U akciji je uhapšen predsednik upravnog odbora "Ski centar Brezovica" i carinik, koji se sumnjiče da su primali mito.

Uhapšenima je, na osnovu naloga državnog tužioca, određen pritvor od 48 sati.

Akcija pod nazivom "Brezovica" je započela krajem prošle godine i do sada je uhapšeno na desetine oosba zbog sumnje da su učestvovali u nelegalnom izdavanju građevinskih dozvola na Brezovici, koja je deo Nacionalnog parka Šar planina.

Brezovica se nalazi na teritoriji opštine Štrpce, jedne od šest opština sa srpskom većinom na Kosovu južno od Ibra.

Akcija "Brezovica" je sprovedena na 12 različitih lokacija u četiri kosovske opštine, Uroševcu, Prištini, Srbici (Skenderaj) i Lipljanu.

U istoj akciji je krajem decembra prošle godine uhapšen i Bratislav Nikolić, bivši gradonačelnik Štrpca i funkcioner Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba.

Kako je tada saopšteno, postoji osnovana sumnja da je Nikolić od 2014. do oktobra 2018. godine, direktno primao novac i poklone za izdavanje građevinskih dozvola na Brezovci, drugoj i trećoj vikend zoni i da je na taj način stekao korist od preko million evra.

Takođe, osnovno tužilaštvo u Uroševcu je početkom februara raspisalo poternicu za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, zbog umešanosti u slučaj "Brezovica".

Radoičić je 4. februara uspeo da pobegne kosovskim policajcima na prelazu Brnjak na severu Kosova.

Kako je tada saopšteno, Radoičić se sumnjiči za zastrašivanje u toku krivičnog postupka, pošto je osumnjičen da je ometao svedoke, da je pokušavao da ih zastraši kako ne bi svedočili.

Na akciju "Brezovica" u Štrpcu 16. marta je reagovao i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković uz navode da je Specijalna jedinica Policije Kosova "upala u više srpskih kuća u opštini Štrpce i blokirala rad privremenog organa".

"Pod izgovorom nastavka nekakve akcije pod nazivom 'Brezovica', oko 15 pripadnika ROSU, dugim cevima uperenim u starce i žene pretresali su srpske kuće, uznemiravali meštane, blokirali rad opštine i vozilima ometali funkcionisanje normalnog života", navodi se u saopštenju uz ocenu da se radi o još jednoj "provokaciji".

XS
SM
MD
LG