Dostupni linkovi

Kurti: Zbog dezinformacija Beograda odgođena primena recipročnih mera prema Srbiji


Kosovski premijer Aljbin (Albin)Kurti, tokom posjete Njemačkoj 4. maja 2022.
Kosovski premijer Aljbin (Albin)Kurti, tokom posjete Njemačkoj 4. maja 2022.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je saopštio da je njegova Vlada odgodila sprovođnje odluke oko preregistracije automobila sa srpskim tablicama i uspostavljanja reciprociteta oko ličnih dokumenata, zbog velike kampanje dezinformisanja koju vodi Beograd.

Kurti je to saopštio pred poslanicima u Skupštini Kosova 4. vvgusta.

"Kampanja dezinformisanja je bila žestoka, govorilo se da će biti operacije Oluja u nedelju, da će Srbi na Kosovu prolaziti kroz pakao i tako dalje", rekao je Kurti.

Zbog toga je Vlada Kosova, dodao je Kurti, morala da odgodi sprovođenje svojih odluka do 1. septembra.

Podsetio je i da su te odluke u skladu sa Briselskim sporazumom, koji je postignut pre 11 godina u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Vlada Kosova je 29. juna donela odluku da se od 1. avgusta počne sa procesom preregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo.

Odluka se odnosi i na uspostavljanja recipročnih mera oko ličnih karata koje izdaju srpski organi.

Međutim, uoči početka sporvođenja ove odluke, 31. jula, lokalni Srbi u četiri opštine na severu Kosova su kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta, nakon čega je Vlada Kosova donela odluku da će na 30 dana odložiti primenu tih odluka.

Premijer Kosova Kurti očekuje da će se ove odluke bez većih problema realizovati od 1. septembra.

"Bolje i od 1. septembra, nego nikada", rekao je Kurti.

Kurti je na ovaj način odgovorio na optužbe poslanika u Skupštini Kosova oko podizanja tenzija na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Naveo je i kako su te odluke donete u koordinaciji sa partnerima iz međunarodne zajednice.

Petar Petković, direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije. Smederevo 12. oktobar 2021.
Petar Petković, direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije. Smederevo 12. oktobar 2021.

U međuvremenu, je povodom Kurtijevog izlaganja reagovao Petar Petković, direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, koji je kosovskog premijera optužio za “jednostrane poteze i dezinformacije”.

“Jedina prava istina je da su se Kurti i njegove specijalne jedinice pod komandom spremale da izvrše neviđeno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji i da je katastrofa izbegnuta samo zahvaljujući mirnoj, smirenoj, diplomatski uravnoteženoj, ali pre svega odlučnoj politici predsednik Aleksandar Vučić”, piše u saopštenju Petkovića.

Odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznog dokumenta prilikom ulaska državljana Srbije na teritoriju Kosova proizilazi iz Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, koji je potpisan 2011. godine.

U tački 3. istog sporazuma se navodi da "svaka strana može da primeni sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim "ulaznim-izlaznim" dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju".

Srbija je odmah nakon potpisivanja tog sporazuma počela da izdaje ulazno-izlazni dokument državljanima Kosova koji su ulazili na teritoriju Srbije, ali zvanična Priština to tada nije primenjivala za srpske državljane.

Taj dokument zapravo zamenjuje lična dokumenta dve zemlje. Istim sporazumom je predviđeno da se na Kosovu koriste isključivo registarske tablice sa oznakama RKS ili KS.

KS tablice su bile statusno neutralne a kosovske vlasti su septembra 2020. godine najavile da se one više neće izdavati od septembra 2021.

Ovakvu odluku je Kosovo donelo na osnovu dogovora iz 2016. godine, kada su dve strane zadnji put dogovorile da se na još pet godina produži važenje KS tablica.

Međutim, na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, sve vreme su se koristile tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije, iako ih zvanična Priština smatra nelegalnim.

XS
SM
MD
LG