Dostupni linkovi

Bijela kuća razočarana što je Kina odbila plan o istraživanju porijekla korona virusa


Jedna od kineskih laboratorija u Tianjinu u kojoj se obrađuju uzorci za virus korona, novembar 2020. godine.
Jedna od kineskih laboratorija u Tianjinu u kojoj se obrađuju uzorci za virus korona, novembar 2020. godine.

Bijela kuća je “duboko razočarana” odlukom Kine da odbije plan Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za drugom fazom istrage o porijeklu korona virusa.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je svojim pomoćnicima u maju da pronađu odgovore na pitanja o porijeklu korona virusa. On je tada rekao da američke obavještajne agencije razmatraju mogućnost da uključe opciju da je došlo do nesreće u labaratoriji u Kini.

WHO je ovog mjeseca predložio drugu fazu studije o porijeklu korona virusa u Kini, uključujući i revizije labaratorija i tržnice u Wuhanu, pozivajući na transparentnost vlasti. Biden je, pored američke istrage, podržao i istraživanje WHO-a.

Ali, Kina ne ispunjava svoje obaveze pokušavajući da blokira daljnju istragu, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Njihov stav je neodgovoran i iskreno, opasan,” rekla je ona.

Zeng Yixin, zamjenik ministra kineske Nacionalne zdravstvene komisije rekao je novinarima da plan WHO-a “zanemaruje zdrav razum i prkosi nauci.” On je također ponovio kineski stav da neki podaci ne mogu biti u potpunosti podijeljeni zbog zabrinutosti za privatnost.

Prvi poznat slučaj korona virusa pojavio se u kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019. godine. Inicijalno, vjerovalo se da je virus skočio na ljude sa životinja koje se prodaju na tržnici u tom gradu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG