Dostupni linkovi

Kina odbacila plan SZO o drugoj fazi istraživanja porekla virusa


Jedna od kineskih laboratorija u Tianjinu u kojoj se obrađuju uzorci za virus korona, novembar 2020. godine.
Jedna od kineskih laboratorija u Tianjinu u kojoj se obrađuju uzorci za virus korona, novembar 2020. godine.

Kina je odbacila plan Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za sprovođenje druge faze istrage o poreklu virusa korona, koja obuhvata hipotezu da je oboljenje možda nastalo u kineskoj laboratoriji, izjavio je u četvrtak, 22. jula, potpredsednik kineske Nacionalne komisije za zdravlje Zeng Jiksin.

SZO je početkom meseca predložila drugu fazu istraživanja o poreklu virusa korona u Kini, uključujući kontrole laboratorija i pijaca u Vuhanu i zatražila je transparentnost od vlasti, podseća agencija Rojters.

"Nećemo prihvatiti ovakav plan o praćenju porekla virusa jer u pojedinim aspektima zanemaruje zdrav razum i protivi se nauci", naglasio je Jiksin.

Prema njegovim rečima, bio je iznenađen kada je prvi put čitao plan SZO jer se navodi hipoteza da je kinesko kršenje protokola u laboratoriji tokom istraživanja uzrok "curenja" virusa.

On je izrazio nadu da će SZO ozbiljno razmotriti stavove i sugestije koje su dali kineski stručnjaci i da će praćenje porekla virusa korona tretirati kao naučno pitanje i odustati od političkog mešanja.

Zeng je dodao da je Kina protiv politizacije istraživanja.

Potraga za poreklom virusa postala je diplomatsko pitanje koje je uticalo na pogoršanje odnosa Kine sa SAD i mnogim njihovim saveznicima. SAD i druge zemlje smatraju da Kina nije bila otvorena oko toga šta se dogodilo u ranim danima pandemije, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

Kina optužuje kritičare da tim pitanjem treba da se bave naučnici.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus priznao je prošle nedelje da je preuranjeno isključiti potencijalnu vezu između pandemije i curenja iz kineske državne laboratorije u Vuhanu.

Zeng je rekao da laboratorija u Vuhanu nema virus koji može direktno da zarazi ljude.

On je ukazao da je SZO koordinisala tim međunarodnih stručnjaka koji su posetili tu laboratoriju ranije ove godine i zaključili da je pretpostavka o curenju virusa iz laboratorije veoma malo verovatna.

Većina stručnjaka smatra da je najverovatnije da je virus prešao sa životinja na ljude, podseća AP.

Prvi poznati slučajevi virusa pojavili su se u Vuhanu u decembru 2019. godine.

XS
SM
MD
LG