Dostupni linkovi

Tim SZO: 'Izuzetno malo verovatno' da je korona virus procurio iz laboratorije


Peter Ben Embarek, član tima SZO

Tim međunarodnih stručnjaka koji istražuju poreklo korona virusa gotovo je odbacio teoriju da virus dolazi iz laboratorije.

Peter Ben Embarek, šef misije Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rekao je da je "krajnje malo verovatno" da je virus procurio iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu, prenosi BBC. Kako je kazao, potrebno je više rada na identifikaciji izvora virusa.

Ovi komentari izneti su kao zaključak zajedničke misije SZO i Kine.

Dr Embarek je na konferenciji za novinare rekao da je istraga otkrila nove informacije, ali da nije dramatično promenila sliku izbijanja pandemije.

Stručnjaci veruju da je virus verovatno potekao od životinja pre nego što se proširio na ljude, ali nisu sigurni kako. Dr Embarek je rekao da je rad na identifikaciji porekla Covid-19 ukazivao na poreklo od slepih miševa, ali da je malo verovatno da se to dogodilo u Vuhanu.

Stručnjaci su rekli i da „nema naznaka“ da je virus cirkulisao u Vuhanu pre nego što su tamo zabeleženi prvi zvanični slučajevi u decembru 2019. godine.

Liang Wannian, ekspert kineske zdravstvene komisije, rekao je da je COVID-19 mogao biti prisutan u drugim regionima pre nego što je otkriven u Vuhanu.

Vuhan, industrijsko i prometno čvorište na reci Jangce prvo je mesto na kojem se korona virus pojavio u svetu. Ljudi su se počeli razbolevati u decembru 2019. godine, a mnogi su imali neke veze s rasprostranjenim tržnicama hrane, na kojoj su se prodavale i žive životinje.

Kineske vlasti mesecima dovode u sumnju da je virus potekao iz Kine i ukazuju na nepotvrđene izveštaje da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama.

Kina je u velikoj meri zaustavila domaće širenje virusa koristeći ponekad ekstremno oštre mere uključujući stroga testiranja i elektronski nadzor. Nošenje maski u javnosti je standardno a zaključavanja se rutinski uvode u zajednicama i čak celim gradovima gde se zabeleže slučajevi zaraze.

XS
SM
MD
LG