Dostupni linkovi

SZO: Posljednja šansa da se otkrije porijeklo virusa


Bolnica u kineskom gradu Vuhanu, februar 2021.
Bolnica u kineskom gradu Vuhanu, februar 2021.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) formirala je novi tim naučnika koji će se ponovo baviti istragom o porijeklu korona virusa. Jedan od viših zvaničnika ove organizacije rekao da formiranje nove grupe za istragu može biti posljednja šansa da se otkrije porijeklo korona virusa.

Grupu čini 26 eksperata koji će napraviti novi globalni okvir za studije o porijeklu virusa korna koji izaziva bolest COVID-19.

Michael Ryan, director SZO za hitne situacije rekao je da bi to mogla biti “posljednja šansa da se shvati porijeklo virusa” na akademski način.

SZO je ranije ove godine najavila da će formirati Naučnu savjetodavnu grupu za porijeklo novih patogena (Sago).

Maria Van Kerkhove, direktorica za tehnička pitanja u vezi COVID-19, rekla je da će Sago hitno ispitati ono što je do sada poznato, ono što je još nepoznato i šta se hitno mora uraditi.

“Predviđam da će Sago preporučiti buduća istraživanja u Kini a moguće i drugdje”, rekla je ona i dodala da "nema vremena za gubljenje".

Ranije u srijedu, 13. oktobra Čen Hu, kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi rekao je udruženju dopisnika UN-a da rad Saga ne treba "politiziovati".

"Ako ćemo slati timove na bilo koja druga mjesta, vjerujem da to nije Kina jer smo već dva puta primili međunarodne timove", rekao je. "Vrijeme je za slanje timova drugdje."

U avgustu Kina je odbila pozive SZO da se obnovi istraga na terenu o porijeklu COVID-19.

Pored trenutne COVID krize, rastući broj visokorizičnih patogena pojavio se posljednjih godina uključujući, između ostalog MERS ili Bliskoistočni resporatorni sindrom, pričiju gripu, lasa, marburg i ebolu.

“Pojava nivih virusa koji potencijalno mogu izazvati epidemije i pandemije u prirodi brzo se razvija i dok je SARS-CoV-2 posljednji takav slučaj virusa, neće biti posljednji”, rekao je generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Razumijevanje odakle dolaze novi patogeni ključno je kako bi se spriječilo novo izbijanje zaraza.”

Nova SZO grupa sa 26 članova uključila je stručnjake iz više od 700 naučnih disciplina.

Projektni zadatak grupe navodi da se SZO-u mora dati nezavisna ocjena svih dostupnih naučnih i tehničkih nalaza iz globalnih studija o porijeklu COVID-19.

Takođe, grupa mora da savjetuje zdravstvenu agenciju UN-a o razvoju, praćenju i podršci budućeg niza studija o porijeklu virusa.

Tokom pandemija COVID-19 smrtno je stradalo više od 4,85 miliona ljudi otkad je virus prvi put otkriven u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine.

Izvor: The Guardian, BBC
XS
SM
MD
LG