Dostupni linkovi

Više od 22.000 preminulih od korona virusa u svijetu


Sahrana jedne od žrtava korona virusa, u najpogođenijem gradu u Italiji Bergamu, 16. marta 2020.
Sahrana jedne od žrtava korona virusa, u najpogođenijem gradu u Italiji Bergamu, 16. marta 2020.

Dok se Evropa i dalje nalazi u epicentru širenja pandemije korona virusa, lideri zemalja članica Evropske unije okupili su se na virtualnom samitu da razgovaraju o načinu borbe protiv pandemije.

Predsjednica Evropske komisije Urusla von der Layen pozvala je na evropsko ujedinjenje, te je navela da nijedna zemlja ne može sama pobijediti pandemiju.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavio je kako vidi "ohrabrujuće znakove" u Evropi nakon što je Italija prijavila manji broj slučajeva zaraženih.

"Italija, koja ima najveći broj zaraženih u regionu, prijavila je malo manji broj novih zaraženih, no još uvijek je rano reći da je pandemija u padu u toj zemlji", rekao je Hans Kluge.

Kluge je također upozorio vlade i građane da budu svjesni "nove stvarnosti’ koju je stvorila pandemija, te da se pripreme za dugoročne posljedice.

"Ovo neće biti trka ovo će biti maraton", rekao je direktor WHO-a za Evropu.

Jedna trećina zaraženih dolazi iz SAD

Širom svijeta više od 470.000 osoba je zaraženo korona virusom. Prema Reutersovom mjerenju, virus se proširio u 200 zemalja i teritorija, a od ukupnog broja, 90 zemalja je prijavilo više od 100 slučajeva. Broj smrtnih slučajeva porastao je na 22.000 sa Italijom koja je prijavila najviše smrti, odnosno 680 preminulih u zadnja 24 sata.

Sjedinjene Države premašile su Italiju po pitanju novih prijavljenih slučajeva oboljelih od COVID-19 bolesti.

Prema trenutnim podacima, u Americi je prijavljena jedna trećina svih novih slučajeva tokom prethodnog dana, sa skoro 68.000 zaraženih i više od 1.000 preminulih. New York, koji ima najviše zaraženih, nalazi se u epicentru širenja bolesti u Americi.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ranije da bi Sjedinjene Države mogle postati novi epicentar širenja pandemije, imajući u obziru ubrzan porast zaraženih slučajeva.

U nastojanju smanjena posljedica epidemije, američki Senat odobrio je dvije hiljade milijardi ekonomske pomoći namjenjene zdravstvenim radnicima, ali malim poduzećima u Americi.

Raste broj slučajeva u Njemačkoj

Broj smrtnih slučajeva povećao se i u Njemačkoj, sa 50 osoba koje su preminule u posljednja 24 sata.

Iran je također prijavio 157 novih smrtnih slučajeva, čime se broj umrlih u ovoj zemlji povećao na 2.234 osobe.

Nakon duge diskusije, poslanici španskog parlamenta odobrili su u četvrtak rano ujutro (26. marta) produženje vanredne situacije. Španija, koja nakon Italije ima najveći broj smrtnih slučajeva, uvela je mjere prema kojima će državna blokada biti nastavljena do 12. aprila. Tokom tog perioda Španci će morati ostati u kućama.

Broj preminulih u Španiji porastao je na 4.089 osoba, sa više od 56.000 zaraženih. Madrid i dalje ostaje najpogođenije područje u ovoj zemlji sa gotovo trećinom slučajeva.

Kina i dalje bez lokalno zaraženih

Svi restorani, parkovi i prodavnice bit će zatvorene u Moskvi na sedam dana, dok se Rusija pokušava izboriti sa širenjem epidemije. Vladimir Putin, predsjednik ove zemlje, najavio je dan ranije da će glasanje o ustavnim promjenama koje bi mu omogućile da ostane na vlasti i nakon ovog mandata, biti odgođeno zbog pandemije.

U Kini i dalje nema novih slučajeva lokalno zaraženih virusom, no prijavljeno je 67 novih uvezenih slučajeva.

Zemlji iz koje je svjetska pandemija krenula u decembru prošle godin, sada je prioritet da izbjegne da se bolest izazvana korona virusom vrati na njenu teritoriju iz inostranstva. Zbog toga svi koji se vraćaju u Kinu moraju ići u obavezan karantin 14 dana, bez obzira iz koje zemlje dolaze.

XS
SM
MD
LG