Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kopenhagen između protesta i samita


U Kopenhagen je stiglo oko sto tisuća demnostranata, pripadnika eko udruga i zelenih, koji svakodnevnim protestima traže djelotvorniju borbu protiv klimatskih promjena
UN-ova konferencija o klimatskim promjenama ulazi u drugi, završni tjedan u kojem se očekuje dolazak lidera najmoćnijih država svijeta, Sjedinjenih američkih država, Rusije, Kine.

Istodobno je u Kopenhagen stiglo oko sto tisuća demnostranata, pripadnika eko udruga i zelenih, koji svakodnevnim protestima traže djelotvorniju borbu protiv klimatskih promjena.

Svjetski lideri pokušavaju naći odgovor na pitanje kako smanjiti emisiju stakleničkih plinova i ugljičnog dioksida, te kako na to obavezati industrijski najrazvijenije zemlje svijeta, ali i pomoći siromašnim državama u borbi protiv kilimatskih promjena.

„Pokušavamo postići nešto što do sada nije bilo učinjeno. Za taj plan nastojimo pridobiti sve države, u početku najvažnije, da se obavežu ili da reduciraju emisiju plinova, te da se u zemljama u razvoju uspori rast emisije plinova. Za svaku akciju ili plan nužna je transparentnost. To je važan dio svakog sporazuma,“ upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare bristanski ministar za energiju i klimatske promjene Ed Miliband.

Ministar za međunarodni razvoj Douglas Alexandar ističe da za zemlje u razvoju klimatske promjene nisu prijetnja, već je to aktualna kriza.

„Zato u pripremi samita u Kopnhagenu nismo samo utvrđivali gdje su problemi već smo nudili i rješenja,“ rekao je Alexandar.

Do kraja UN-ovog samita u Kopenhagen bi trebali stići i Barack Obama, Dmitrij Medvedev i Hu Jintao.

U prethodnom tjednu predstavnici više od 190 država svijeta postigli su načelan dogovor da se do 2020., emisija plinova smanji za 25 do 40 posto.

Stručnjaci procjenjuju da bi to smanjenje moglo biti tek izmedju 8 i 12 posto i upozoravaju da bi zatopljenje od dva stupnja moglo bitno ugroziti planet.

UN je pozvao pomoć od 30 milijardi dolara siromašnima, EU je obećala 7 milijardi u iduće tri godine, ali još se ne zna s koliko bi sredstava siromašne pomogle SAD i Japan.

No, dok predstavnici Država u dvorani razgovaraju diplomatski, u Kopenhagen je stiglo oko 100 tisuća predstavnika nevladinih, eko, i zelenih udruga kako bi demonstriralo protiv globalnog zagrijavanja i neučinkovitosti bogatih da učine više.

U sukobu s policijom ovoga vikenda stotine ih je bilo uhapšeno.

Prosvjednici upozoravaju da je danska policija upotrijebila prekomjernu silu.

Policija saopćava da je većina uhapšenih oslobodjena, te da su demonstracije postale nasilne i to je tražilo, policijskim riječnikom govoreći „odgovarajuću reakciju“.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG