Dostupni linkovi

Neuspeh republikanaca u Predstavničkom domu. Šta dalje?


Republikanac Kevin Makarti tokom prvog dana glasanja za predsedavajućeg Predstavničkog doma, Vašington, 3. januar 2023.
Republikanac Kevin Makarti tokom prvog dana glasanja za predsedavajućeg Predstavničkog doma, Vašington, 3. januar 2023.

Nakon šest krugova glasanja republikanska većina u novom sastavu Predstavničkog doma američkog Kongresa nije uspela da izabere predsedavajućeg tog tela.

Dan nakon što je 20 ultra-konzervativaca sprečilo izbor kongresmena Kevina Makartija (McCarthy) u tri odvojena glasanja, navodeći da nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima, održana su još tri kruga, ali Makarti ni u njima nije uspeo da osvoji potrebnih 218 glasova.

Time je postao prvi kandidat većine za predsedavajućeg Predstavničkog doma u poslednjih 100 godina koji nije uspeo da pobedi na glasanju.

Makartijevi protivnici u sredu su predložili kongresmena sa Floride Bajrona Donaldsa (Byron Donalds), za koga je glasalo 20 republikanaca. Donalds je ponovo predložen i u petom i u šestom krugu glasanja.

Demokrate su ponovo za predsedavajućeg predložile svog lidera u Predstavničkom domu, Hakima Džefrisa (Hakeem Jeffries) i jednoglasno glasale za njega - sa 212 glasova.

Sednica se nastavlja u 20 sati po lokalnom vremenu.

Šta ako nema predsedavajućeg?

Bez predsedavajućeg, Predstavnički dom ne može u potpunosti da se formira jer ta funkcija zapravo služi kao šef institucije.

Dok se predsedavajući ne izabere i ne položi zakletvu biće odloženo polaganje zakletve članova Predstavničkog doma, imenovanje predsedavajućih odbora i pokretanje istrage o nadzoru.

Šta dalje?

Ostaje nejasno da li će i kada Makarti uspeti da obezbedi minimalan broj glasova da postane sledeći predsedavajući Predstavničkog doma.

Iako su pobunjenici među republikancima predlagali i druge kandidate, niko od njih nije dobio ni blizu dovoljno glasova za pobedu, ali je to bilo dovoljno da omete Makartija, budući da s odnosom glasova 222-213, niko ne može da si priušti više od nekoliko izgubljenih glasova.

Da li se ovo ranije desilo?

Poslednji put kada Predstavnički dom nije izabrao predsedavajućeg na prvom glasanju bilo je 1923. godine, kada su izbori imali devet krugova glasanja.

U to vreme, republikanci su osvojili većinu uprkos tome što su izgubili 77 mesta, smanjivši svoju prednost u odnosu na demokrate sa 171 na samo 18. Većinska stranka je kandidovala dotadašnjeg predsedavajućeg Frederika Džileta (Frederick Gillett), ali je i nekoliko drugih kandidata dobilo glasove.

To je dovelo do niza glasanja tokom tri dana pre nego što je lider većine u Predstavničkom domu Nikolas Longvort (NIcholas Longworth) održao hitan sastanak s onima koji su se protivili izboru Džileta. Njihova zabrinutost, slično kao i sada u vezi s Mekartijem, ticala se izmena pravila za koje su verovali da zaslužuju da budu razmotrena.

Longvort je to prihvatio i sledećeg dana je Džilet dobio dovoljno glasova da ostane predsedavajući.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG