Dostupni linkovi

Konferencija u Prištini: Pred Kosovom svetliji dani


Konferencija povodom okončanja međunarodnog nadgledanja kosovske nezavisnosti, Priština, 11. septembar 2012.
Konferencija povodom okončanja međunarodnog nadgledanja kosovske nezavisnosti, Priština, 11. septembar 2012.
Kosovu predstoje svetliji dani i novo poglavlje, rečeno je u utorak na međunarodnoj konferenciji koja se održava u Prištini povodom okončanja međunarodnog nadgledanja kosovske nezavisnosti.

Međunarodnim predstavnicima, diplomatama, kosovskim zvaničnicima i medijima tokom konferencije putem video-linka obratio se i bivši američki predsednik Bill Clinton. On je okončanje nadgledanja kosovske nezavisnosti ocenio istorijskim događajem i izrazio uverenje da Kosovu predstoje svetli dani.

“Kraj nadgledane nezavisnosti je ključan korak i ogromna mogućnost da definišete vašu ulogu u regionu, Evropi i svetu. Dok se suočavate sa spoljnim izazovima i mogućnostima - sa EU, UN i Srbijom, i onim unutarnjim - kako bi ste izgradili zemlju sa više mogućnosti i zajedničkih prednosti za sve, nadam se da znate da imate mnogo prijatelja koji vam žele uspeh”, kazao je predsednik Clinton.

Izražavajući zahvalnost što je imao mogućnost da kao predsednik SAD “igra malu ulogu u okončanju konflikta i u postizanju onog što je danas”, Clinton je svoje obraćanje završio porukom:

“Uvek ću biti na vašoj strani”.

Arhitekta kosovskog statusa, na osnovu čijeg plana je 2008. proglašena nezavisnost, bivši finski predsednik Marti Ahtisari, poručio je u utorak da se mir Kosova i Srbije ne postiže potpisivanjem nekih sporazuma već promenom pristupa naroda i lidera.

U govoru održanom tokom međunarodne konferencije povodom okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova, dobitnik Nobelove nagrade za mir izrazio je ubeđenje da od danas počinje novo poglavlje koje će poslužiti za poboljšanje odnosa između država u regionu.

„Mir ne podrazumeva zaborav prošlosti Kosova i Srbije, već prihvatanje da njihova budućnost može i treba biti drugačija. Ovo je jedna lekcija za međunarodnu diplomatiju, a to je da se istinski uspeh ne može postići u salama pregovora ili potpisom sporazuma, već u ponašanju ljudi, ministara, susednih zvaničnika. Treba manje da govorimo o postizanju mira kao rezultatu, a više o ponašanju i pristupu miru“, kazao je on.

Ahtisari je dodao da EU predstavlja jednu dobru mogućnost za postizanje mira, naglašavajući da je integracija Kosova u Uniju neizbežna. Finski diplomata ocenio je da nije korisno to što je EU jedinstvena samo kada su u pitanju unutrašnja pitanja, ali ne i u ona diplomatska.

„Nadam se da će sve članice EU shvatiti da se Kosovo treba poštovati kao evropski partner“, kazao je predsednik Ahtisari.

Prvi dan istorijskog početka

Tokom obraćanja prisutnima, i predsednica Kosova Atifete Jahjaga je kazala da je Kosovu sada cilj integracija u evropsku porodicu.

„Od danas preuzimamo odgovornost za sva pitanja unutar naše zemlje, i spremni smo da unapredimo sve procese i da garantujemo naše zajedničke istorijske, kulturne i verske vrednosti", kazala je Jahjaga.
Atifete Jahjaga i Hashim Thaci na konferenciji povodom okončanja međunarodnog nadgledanja kosovske nezavisnosti, Priština, 11. septembar 2012.
Atifete Jahjaga i Hashim Thaci na konferenciji povodom okončanja međunarodnog nadgledanja kosovske nezavisnosti, Priština, 11. septembar 2012.

Kosovski premijer Hashim Thaçi kazao je da je Kosovo danas ravnopravno sa svim ostalim državama i da je sada trenutak zrelosti kosovskih institucija.

“Danas je prvi dan ovog istorijskog početka za nas, od danas pa nadalje očekuju nas mnogi izazovi. Ali, to su uobičajni izazovi nezavisnih država”, kazao je on.

Kosovski premijer je obećao da će se angažovati oko dijaloga sa državama i narodima radi pomirenja i zajedničkog puta ka evroatlantskim integracijama.

“Dijalog i razumevanje se treba nastaviti. Rešenja se moraju postići i narodi treba da se pomire. Juče je upravo zatvoreno jedno poglavlje na Balkanu, ali je otvoreno novo o razvoju, pomirenju i saradnji između naroda i država”, poručio je Thaçi.

Obeležavanje kraja nadgledane nezavisnosti završava se u utorak uveče koncertom rock i jazz grupa sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Međunarodna upravljačka grupa u ponedeljak je okončala nadgledanje kosovske nezavisnosti i mandat Međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu koji je pratio sprovođenje Ahtisarijevog plana.

Od sada Ustav Republike Kosovo predstavlja jedini osnov za pravni okvir zemlje.
XS
SM
MD
LG