Dostupni linkovi

Istup Konakovića neprimjeren, smatra Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH


Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH na konferenciji, 25. april 2024.
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH na konferenciji, 25. april 2024.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ocjenjuje neprimjerenim istup ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića koji je 25. aprila na konferenciji za novinare kritikovao rad pravosuđa.

Komentarišući hapšenja grupe koja se sumnjiči da je povezana s osuđenim narko-šefom Edinom Gačaninom, Konaković je rekao da je riječ o djelovanju "pravosudno-policijske mafije" i pokušaju da se "napravi nešto što nije".

Akciju u kojoj su uhapšene 23 osobe provele su bh. policijske agencije u suradnji s EUROPOL-om, DEA i FBI-jem.

Konaković je u Sarajevu na press konferenciji, koja je održana u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, rekao da daje punu podršku Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine da rade svoj posao, ali da neće dopustiti da se njemu i njemu bliskima "napakuje".

Konaković je kazao da se on u medijima i javnosti povezuje s grupom koja je uhapšena, jer je Gordan Memija, jedan od uhapšenih, njegov prijatelj.

Memiji je izrečena mjera zabrane putovanja izvan Bosne i Hercegovine, te sastajanje s određenim osobama.

VSTV navodi da takve izjave utiču na narušavanje "povjerenja u rad bh. pravosuđa, stvaraju nesigurnost u društvu te vrše eroziju principa vladavine prava".

U saopštenju za javnost, 26. aprila VSTV poziva sve političare da budu suzdržani prilikom komentarisanja rada pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija.

Sud BiH odredio je mjesec dana pritvora Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać, koji su uhapšeni pod sumnjom za organizirani kriminal, pranje novca i suradnju sa narko-kartelom Edina Gačanina, "Tito i Dino".

Ostalih 20 uhapšenih u istoj akciji je pušteno da se brani sa slobode, među kojima su i dva visokopozicionirana policijska službenika, Vahidin Munjić, vršitelj dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP), i Mustafa Selmanović, Komandir specijalne policije Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG