Dostupni linkovi

U BiH hapšenja visokopozicioniranih policajaca zbog kriminala i trgovine drogom


Velika akcija hapšenja osumnjičenih za organizirani kriminal, u Sarajevu 22. aprila 2024.
Velika akcija hapšenja osumnjičenih za organizirani kriminal, u Sarajevu 22. aprila 2024.

U policijskoj akciji koja je provedena na području Kantona Sarajevo su uhapšene 23 osobe, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS u ponedjeljak navečer, 22 aprila.

U saopštenju za javnost se navodi da se sumnjiče za organizovani kriminal, pranje novca, davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, zloupotrebu ovlaštenja, primanje dara ili drugog oblika koristi i krivičnog djela odavanje tajnih podataka.

Svi lišeni slobode su na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi i stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata.

Dodaje se da je policijska akcija sprovedena pod nadzorom državnog tužioca, te da se nastavlja rad na ovom predmetu.

Prethodno je u ponedjeljak prijepodne saopšteno iz Tužilaštva BiH da je policijska akcija sprovedena u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, te da su među uhapšenima i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

Kako su kazali, osumnjičeno je i više pravnih i fizičkih lica.

"Akcija, koja je još u toku, odnosi se na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana kaznena djela", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Pretresi su, kako je potvrđeno i iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), obavljeni na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili američki FBI, kao i Uprava za borbu protiv droga (DEA), te Europol.

U provođenju akcije su učestvovali Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, SIPA, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, a podršku pružaju i policija Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Policijska akcija je izvedena po nalogu Suda BiH.

Prethodno je u BiH bilo još akcija hapšenja kriminalnih grupa razotkrivenih preko Anom i Sky aplikacija.

Anom je trebala biti "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali američki FBI i Australska savezna policija (AFP).

Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Uređaj Sky ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od Anoma, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, nizozemska i francuska policija.

XS
SM
MD
LG