Dostupni linkovi

EUROPOL: Uhapšeni u BiH dio užeg kruga narkobosa Edina Gačanina


U raciji u BiH 22. aprila su uhapšene 23 osobe.
U raciji u BiH 22. aprila su uhapšene 23 osobe.

Uhapšeni visokopozicionirani policajci u Bosni i Hercegovini dio su 'užeg kruga' narkobosa Edina Gačanina, koji je uhapšen u novembru prošle godine, navodi se u saopštenju Europol-a, a koje prenosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Gačanin se od marta prošle godine nalazi na "crnoj listi" Ministarstva finansija Sjedinjenih Država (OFAC), koje je navelo da se radi o jednom od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Američke vlasti su ga označile vođom kartela "Tito" i "Dino", koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH.

Europol dodaje da je, osim napora u krijumčarenju narkotika u više zemalja, Gačaninov kartel uključen u pranje novca usko povezan s 'Kinahan Organized Crime Group', kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao, navodeći da su značajna transnacionalna zločinačka organizazija.

Naime, u raciji 22. aprila u BiH uhapšene su 23 osobe.

Među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona koji se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Policijska akcija je provedena na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo, a izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

"Primarni cilj operacije bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/ holandskog državljanina kojeg Europol i Holandija smatraju 'metom visoke vrijednosti'. Osumnjičenog su 2023. godine holandske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod komandom i kontrolom 'mete visoke vrijednosti'. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz potporu Europola", navodi se u saopštenju.

Međunarodnu podršku su pružili američki FBI, kao i Uprava za borbu protiv droga (DEA), te Europol.

Europol dodaje i da je uprkos hapšenju u novembru 2022. godine, istraga pokazala da je 'Meta visoke vrijednosti' nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).

"Sarađujući s drugim velikm međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/ holandski državljanin postao je moćna figura koja kontroliše masivnu opskrbu kokainom prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, 'meta visoke vrijednosti' se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU", navodi se.

U saopštenju Europol-a se ističe i da policijska akcija služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog "super kartela", saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom.

Ko su uhapšeni?

U saopštenju Europol-a se navodi i da među 23 uhapšenih nisu samo pomagači, već i "korumpirani dužnosnici, identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže".

"Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhapsili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze", ističe se.

Navodi se i da je Tužilaštvo BiH u junu prošle godine poslalo zahtjev za informacijama Europol-u, nakon čega je ta policijska agencija poslala dva stručnjaka s mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu, kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke, te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti.

"Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže skupine ili 'unutrašnjeg kruga' članova od povjerenja kriminalne organizacije 'mete visoke vrijednosti'. Među ostalim kaznenim djelima, predmet u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na teška kaznena djela, poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, u saopštenju Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) se 23. aprila navodi i da je u okviru policijske akcije izvršena provjera računa u devet komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini i to za osam pravnih i osam fizičkih lica.

"Tom prilikom su za predmetna pravna i fizička lica izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2261,00 američkih dolara. Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je izvršen pretres jednog sefa, dok je drugi sef blokiran", zaključuje se.

XS
SM
MD
LG