Dostupni linkovi

Dom naroda Parlamenta FBiH: Imenovana Komisija za vrijednosne papire


Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) razriješili su dužnosti, na sjednici u četvrtak 9. septembra, Komisiju za vrijednosne papire FBiH.

Dužnosti su razriješena dva preostala člana Komisije, predsjednik Hasan Ćelam i član Matej Živković.

Novu Komisiju, koja je formirana skoro dvije godine nakon obustave rada prethodne komisije čine Esad Dželilović, Matej Živković, Predrag Mlađen i Romeo Zelenika, dok je za predsjedavajućeg izabran Adnan Zukić.

Komisija za vrijednosne papire FBiH nije radila od 30. oktobra 2019. godine jer Federalni parlament nije odobrio tada predložene članove Komisije zbog nacionalnog sastava.

Zbog toga što komisija nije funkcionisala skoro dvije godine, oko 400 zahtjeva pravnih subjekata čeka konačne odluke koje može donijeti samo Komisija, a blokirane su i stotine miliona maraka kapitala.

Ovlaštenja Komisije za vrjednosne papire su, između ostalog, uspostavljanje i razvoj tržišta kapitala, izgradnja fer tržišta i zaštita interesa investitora. Ona takođe reguliše uslove izdavanja obveznica deset kantona i opština u Federaciji BiH.

Odluku o razrješenju ranije Komsije za vrijednosne papire BiH donio je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici 5. jula. Nakon toga čekala se potvrda o razrješenju i imenovanju novih članova Komisije od strane Doma naroda.

Prethodna Komisja je skoro dvije godine imala samo dva člana Ćelama i Živkovića od ukupno pet koliko ih treba biti.

Protiv bivšeg predsjednika Ćelama vodi se krivični postupak.

On je zajedno sa još 18 osoba optužen za krivična djela organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, te prevaru u privrednom poslovanju.

Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo tereti ih da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka (oko 15 miliona eura) i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Da se odblokira rad Komisije zatražili su još u aprilu Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH, te Ured visokog predstavnika.

U zajedničkoj izjavi tada su naveli da je ugrožen ekonomski oporavak i rast zaposlenosti zbog nemogućnosti kompanija i banaka da sprovode uobičajene poslovne transakcije.

XS
SM
MD
LG