Dostupni linkovi

Sarajevo: Potvrđena optužnica za organizovani kriminal protiv 19 osoba 


Policija, ilustracija
Policija, ilustracija

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv 19 osoba u predmetu „Profit“.

Optuženica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dacu, Jasmina Jusufranića, Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Alena Murguza, Elmu Mulahusić, Edinu Halilbegović, Azru Blekić-Aydogan, Hamdiju Zvrka i Huseina Zvrku za krivična djela organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, te prevaru u privrednom poslovanju.

Prema optužnici, svih 19 osoba se terete da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona KM (oko 15 miliona eura) i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Samo članovima porodice Jusufranić se na teret stavlja da su nezakonito stekli skoro šest i po miliona KM (oko 3,25 miliona eura).

Početkom decembra 2020. godine u policijskoj akciji „Profit” uhapšeno je 14 osoba, te izvršen pretres stambenih i poslovnih objekata na 35 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku.

Tužilaštvo KS tada je zatražilo jednomjesečni pritvor za 11 uhapšenih, među kojima je bio Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (FBiH).

Kako je saopšteno, optužnici je prethodila kompleksna istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).

XS
SM
MD
LG