Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica traži deblokadu Komisije za vrijednosne papire FBiH


Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini
Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini, Ambasade Sjedinjenih američkih država (SAD) i Velike Britanije u BiH, te Ured visokog predstavnika (OHR) u zajedničkoj izjavi, u utorak 6. aprila, traže da se deblokira rad Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, podsjećajući da je ova ključna institucija u potpunosti paralizirana više od godinu.

"Pozivamo vlasti Federacije BiH da deblokiraju rad Komisije za vrijednosne papire tako što će bez odlaganja pristupiti imenovanju njenih članova i preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurali da odluka o imenovanjima bude donesena brzo, uz potpuno poštivanje svih relevantnih zakona i kriterija odabira”, navodi se u izjavi.

Naglašava se da su nezavisnost i profesionalizam od suštinske važnosti za osiguranje visokih standarda izvrsnosti svih nadzornih tijela.

“Institucije moraju djelovati na jasan i transparentan način kako bi izgradile povjerenje u tržište", dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Komisija za vrijednosne papire ne funkcioniše od 30. oktobra 2019. godine jer ima samo dva od ukupno pet članova. Tri člana su otišla u penziju ili im je istekao mandat, a imenovanja nedostajućih nisu imenovana u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zbog nemogućnosti rada ove Komisije, posljedice su ogromne za ekonomiju Federracije BiH kao i cijele zemlje, navodi se u zajedničkoj izjavi. Ova Komisija, kako podsjećaju određuje uslove protoka novca kroz banke i preduzeća, i iz tog razloga utiče na poslovanje stotina kompanija, njihovih zaposlenih i poslovnih partnera, kao i na građane.

"Preko 400 neriješenih zahtjeva čekaju odobrenje Komisije, uključujući investicije u vrijednosti od preko 100 miliona KM ( 50 miliona eura). To se dešava u situaciji u kojoj se zemlja suočava sa posljedicama zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom“, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika međunarodne zajednice.

Ekonomski oporavak i rast zaposlenosti su ugroženi zbog, kako se navodi u izjavi, nemogućnosti kompanija i banaka da povećaju kapital, da se spoje sa drugim kompanijama, ili provedu druge uobičajene poslovne transakcije.
„Zaposlenici Komisije za vrijednosne papire su također ugroženi, jer niko nije mogao da odobri isplatu njihovih plata ili zdravstvenog osiguranja", navedeno je u izjavi.

Početkom decembra 2020. godine u policijskoj akciji „Profit“ uhapšeno je 14 osoba, te izvršen pretres stambenih i poslovnih objekata na 35 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku.

Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo zatražilo je jednomjesečni pritvor za 11 uhapšenih.

„Sumnjiče se i da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transakcijama, posredstvom "FIMA" banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 miliona KM (15.3 miliona eura)", kazala je 9. Decembra 2020. godine glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Jedna od lokacija u kojoj je izvršen pretres je i Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH (FBiH), potvrđeno je za RSE iz komisije.

Lokalni mediji objavili su i snimak privođenja Hasana Ćelama, bivšeg predsjednika Komisije za vrjednosne papire FBiH.

XS
SM
MD
LG