Dostupni linkovi

Policijom na radnike


Foto: Savo Prelević

Radnici Podgoričkog Kombinata Aluminijuma, koji danima protestuju pred Vladom zbog neisplaćene aprilske plate i neizvjesne sudbine KAP-a, u srijedu su spriječeni da u protestnoj šetnji prođu centrom grada. Policija je intervenisala, a krajnji rezultat su prekršajne prijave i novčane kazne za nekoliko sindikalaca i radnika.

"Ko to smije, radnika da bije", čulo se uz poznatu melodiju tokom protesta radnika podgoričkog Kombinata aluminijuma, koji su se u mirnoj, protestnoj šetnji kretali ulicom, a policija je, gurajući ih štitovima, pokušala da ih odgura na trotoar.
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Protest je, po običaju, počeo u 16 sati, a okončan je hapšenjem tri sindikalna lidera i dva radnika. Sinidkalci su u kažnjeni novčano sa 570 eura, a i sam Sindikat će morati da plati 5.700 eura. Sve je okonačno tek u srijedu kasno uveče kada su privedeni radnici pušteni, a njihove kolege koje su ih čekale pred policijom razišle.
Država pokušava, na one nejake, na one najslabije, na one đe jedino može, a to je na radničku klasu, da demonstrira silu i zakone Crne Gore.


Rade Krivokapić, predsjednik Sindikata proizvodnje KAP-a

"Mislim da se radi o demonstraciji sile. Država pokušava, na one nejake, na one najslabije, na one đe jedino može, a to je na radničku klasu, da demonstrira silu i zakone Crne Gore. Kada kažemo da to treba da rade na moćne poslodavce poput našeg koji je itetako umiješan u mnoge stvari, a ne samo u vezi Kombinata. Ovdje se vide jasno isprepleteni interesi pojedinaca iz vrha. Mislim da je ovo posao za tužioca za organizovani kriminal."

Krivokapić je jedan od privođenih sindikalaca, a njegov kolega Miodrag Pavićević, predsjednik Sindikata Prerade, koji naglašava da su policajci u stanici bili korektni, ipak kaže da je njegovo privođenje više ličilo na kidnapovanje:
Foto: Savo Prelević


"Stao je automobil Golf 3, izašao je jedan krupni. Nije se predstavio ni ko je, ni što je, niti je legitimaciju pokazao. Uhvatio me za ruku i počeo da me vuče prema autu. Izgledalo je kao da me kidnapuju."


Reagujući na jučerašnje događaje predstavnici dijela opozicije kažu da je Crna Gora držva socijalne pravde, ali samo na papiru. Ovaj proces nikako nije ugrozio javni red i bezbjednost, kaže funkcioner Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović, koji naglašava da radnici KAP-a imaju punu podršku ove partije:

"Organi reaguju brzo i efikasno kada se, na žalost, radi o nekim drugim problemima koji se tiču prava radnika, opravdanosti njihovih štrajkova i protesta. Malo čudi takva reakcija državnih organa i bojim se da ona niti je
Mislim da je u ovom slučaju pravovremeno donošenje određenih odluka odlična preventiva za buduće ponašanje svih onih koji misle da na ovaj, ili sličan način izražavaju svoje nezadovoljstvo.
opravdana, a niti služi svojoj svrsi."


Tvrdnje da je policija namjeravala da spriječi protest radnika KAP-a su potpuno pogrešne, kaže portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević, koji naglašava da je organizovanje štrajkova i radničkih protesta pot
Foto: Savo Prelević
puno legitimno, ali da zakon precizira uslove pod kojima se oni mogu odvijati":

"Državni organi efikasno rade svoj posao. Mislim da je u ovom slučaju pravovremeno donošenje određenih odluka odlična preventiva za buduće ponašanje svih onih koji misle da na ovaj, ili sličan način izražavaju svoje nezadovoljstvo. Ne znam kome je u interesu da se ovi navodni antagonizmi: policija - štrajkači žele predstaviti na ovaj način, ali je jasno da ti pojedinci nijesu dobronamjerni ni prema policiji ni prema radnicima kombinata."


Radnici, ipak, jučerašnju akciju smatraju vidom zastrašivanja i pritiska koji bi trebalo da demotiviše radnike u namjeri da i dalje protestuju i ističu svoje zahtjeve.
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Miodrag Pavićević, Sindikat Prerade:

"Žele da nas isprepadaju, a mi ne tražimo ništa drugo nego da se riješi situacija u kombinatu i fabrikama, i da se, ako treba, završi i sa tim otpremninama, pa da ljudi idu ili na Biro, ili neka nalaze neku bolju sudbinu. Sudbina u Kombinatu, koliko odlažu, samo produžavaju agoniju."


RSE: Da li nastavljate sa protestima, i ako nastavljate, da li ćete se kretati kolovozom ili trotoarom?

Pavićević: Danas ćemo to dogovoriti u 16 časova. Najvjerovatnije trotoarom, mada plašim se da ima nagovještaja da nam uopšte neće dozvoliti da se krećemo. Evo, vidjećemo što će biti.

KAP je u nevolji već više od godinu dana zbog preskupe struje i pada cijene aluminijuma. Ionako tešku situaciju, svjetska ekonomska kriza je samo pogoršala. Rusi i Vlada pregovaraju mjesecima, ali po pojedinim procjenama, mogućnost da će ugovor sa Rusima biti raskinut, je sve veća.
Radnici KAP-a već neko vrijeme protestuju zbog kašnjenja plata i neizvjesne sudbine njihovog preduzeća.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG