Dostupni linkovi

Kriza sa Kombinatom aluminijuma se nastavlja


Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Nakon burnog vikenda u podgoričkom Kombinatu aluminijuma, usljed nezadovoljstva radnika zbog kašnjenja plata i prijetnji većinskog vlasnika KAP-a da će ugasiti elektrolizu, koja bi zapravo značila smrt ove kompanije, početak sedmice je nagovijestio mogućnost smirivanja strasti. Naime, iz Vlade je najavljeno da su obezbjedjena kreditna sredstva za radničke plate. S obzirom da je u medjuvremenu vicepremijer Igor Lukšić najavio da će Vlada preuzeti KAP čim se za to steknu uslovi, sada se može očekivati novo zatezanje odnosa izmedju Rusa, koji su većinski vlasnici KAP-a i Vlade.

Trenutno stanje je neodrživo, rekao je za naš program član Savjeta za privatizaciju Predrag Bošković, komentarišući najavu potpredsjednika Vlade Igora Lukšića da će Vlada raskinuti kupoprodajni ugovor, kojim je Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog tajkuna Olega Deripaske, prije četiri godine postala većinski vlasnik ovog preduzeća. Sadašnji većinski vlasnik KAP-a nije u stanju da održi proizvodnju, kaže Bošković, koji naglašava da je važno odabrati momenat za pokretanje pravne procedure, jer pored pravnog aspekta, treba imati u vidu i lošu situaciju na tržištu aluminijuma:

Protest radnika Aluminijuma, 12. maj 2009, Foto: Savo Prelević
"Potpuno sam ubijeđen da se Vlada ugovorima za privatizaciju KAP-a zaštitila, upravo za ovakve situacije, i kao što je i sam ministar rekao da će on i tim koji se time bavi naći pogodan momenat u odnosu na vijeme kada će krenuti u pravnu realizaciju onoga što je praktično i nagoviještavano sve ove dane, pa čak i mjesec dana, da vlasnik nije u mogućnosti da ispuni osnovnu funkciju kada je KAP u pitanju, a to je održavanje proizvodnje, odnosno, ispunjavanje svih obaveza iz kupoprodajnog ugovora. Šta će se nakon toga dešavati, treba ostaviti da se vidi, jer se danas situacija kada je tržište aluminijuma u pitanju, iz dana u dan mijenja nagore. Ti imputi se moraju uzeti u obzir pri donošenju odluka u vezi KAP-a."


Privatizacija podgoričkog Kombinata aluminijuma je od samog početka bila obilježena žestokim, javnim polemikama o optužbama i zahtjevima za obustavom procesa, a kao glavne sporne tačke isticane su: preniska garantovana cijena električne energije, odsustvo obaveza prema domaćim prerađivačkim kapacitetima i prije svega, navodno, nerealni visoki dugovi Kombinata koji su, kako su tada govorili kritičari ovog privatizacionog aranžmana, naduvani ugovorima štetnim po kombinat. Veliko interesovanje crnogorske javnosti, tokom privatizacije KAP-a, izazvala je i posjeta Olega Deripaske Crnoj Gori početkom aprila 2005. kada se u jednom od najpoznatijih podgoričkih kafea pojavio sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, zbog čega je kasnije privatizacija KAP-a nazivana - kafanskim dogovorom.

KAP
U ponedjeljak, četiri godine kasnije, potpredsjednik Vlade Igor Lukšić kaže da će crnogorska Vlada, kada se za to stvore svi uslovi, pokrenuti postupak za raskid kupoprodajnog ugovora za KAP, a da je samo pitanje koliko je za to potrebno vremena, kako se ne bi ugrozio ishod eventualnog arbitražnog postupka. Lukšić je rekao i da pravni tim koji se bavi tim poslom radi to na pravi način. U opoziciji, međutim, smatraju da ova namjera Vlade kasni tri godine. Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović:

"Lukšić se izgleda probudio nakon tri godine, sada kada je uvidio da se ne poštuje nijedna od stavki u ugovoru. Tada je trebalo to pokrenuti, a danas pogotovo. Ništa drugo. Imajući u vidu i sam tehnološki postupak u Kombinatu aluminijuma, sada rješenja moraju biti veoma hitna. Ja se bojim sasvim nečega drugog, odnosno, da je iza ovoga što na površinu izbija kao nekakav konflikt, ustvari dogovor tajkuna da ugase KAP, kao onaj „černobil“, nuklearku, a da ispod toga ustvari stoje lopovluci koji će biti od 600 do 900 miliona, i koje će plaćati oni koji su ih već do sad plaćali - građani Crne Gore."


Predstavnici radnika su zadovoljni. Zoran Đurišić, portparol Saveza sindikata, pozdravlja namjeru Vlade da ponovo preuzme Kombinat Aluminijuma:

"Mislim da će konačni rezultat toga biti povoljan za radnike. Pozdravljamo svako rješenje koje ne ide protiv zaposlenih radnika u Kombinatu Aluminijuma i nadamo se da oni neće biti oštećeni."


Vlast snosi veliku odgovornost


U međuvremenu se oglasio i direktor Agencije za prestruktiriranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović rekavši da bi „Vlada mogla automatski da raskine kupoprodajni ugovor sa vlasnikom KAP-a, ali da tome prethodi određena procedura“. Vujović je za podgorički Radio Antena M objasnio da Vlada prvo treba prvo da upozori upravu KAP-a da mora da izvrši obaveze iz kupoprodajnog ugovora, prije svega redovnu isplatu plata i duga Elektroprivredi. Nakon toga, rukovodstvu se ostavlja rok od 15 dana. Ako se u tom periodu obaveze ne ispune, stiču se uslovi za raskid ugovora.

Protest radnika KAP-a, 12. maj, Foto: Savo Prelević
Predsjednik Borda direktora KAP-a Vječeslav Krilov iznio je svoje viđenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori za inostrane investitore. Prema njegovim riječima investitor je u Crnoj Gori poželjan samo ako dođe i donese novac i udovolji željama radnika i sindikata, a u suprotnom suočava se sa neadekvatnim zakonskim okvirom koji onemogućava realizaciju investicija i biva optužen da nepoštuje ugovor. Da li je takva konstatacija tačna ili je posljedica teške situacije u Kombinatu Aluminijuma?

Komentarišući ocjenu Vječeslava Krilova datu "Vijestima" da je investitor poželjan u Crnoj Gori samo ako dođe i donese novac i udovolji želji radnika i sindikata, a u suprotnom invetitor se suočava sa teškim problemima izazvanim neadekvatnim zakonskim okvirom, funkcioner Demokratska partije socijalista Zarija Franović kaže da takva ocjena ne stoji, o čemu govori poslovni ambijent za ruske investitore u prethodne dvije godine:

"Kada govori gospodin Krilov o investicionoj politici i poslovnom ambijatu u Crnoj Gori mislim da ne bi mogao naći neko bolje mjesto. Vjerovatno da je bolje odgovarala prošla i pretprošla godina kada se uzimalo puno iz Crne Gore, izvozilo i kada bila mnogo veća cijena aliminijuma, ali dobar domaćin pa o tome treba da razmišlja gospodin Krilov. Treba razmišljati i o nekoj globalnoj krizi, tako da nijesu pali s neba kada su došli u Crnu Goru i vjerovatno da su morali da prate sve te trendove, naročito berzu aliminijuma, lajpcišku berzu i tako dalje. Možemo da radimo, a da ne plaćamo struju, možemo da radimo ili kada nam odgovara i da iznosimo novac iz Crne Gore a da ne plaćamo obaveze radnicima pa onda i poreske obaveze, poreze i doprinose radnicima. prema tome to će se morati ili će se sresti sa druigm problemima, pa čak i sa nekom kontra tužbom."


Protest radnika KAP-a, Foto: Savo Prelević
U Socijalističkoj narodnoj partiji ne žele da presuđuju ko je u pravu u čitavoj situaciji vezanoj za stanje u Kombinatu aluminijuma, naglašavajući da je ta partija upozoravala prilikom privatizacije da će tim činom biti učinjena šteta svim strukturama društva. Neven Gošović, potpredsjednik SNP-a:

"Globalna ekonomska kriza samo je ubrzala da sve posljedice pogubne politike Vlade i njenih stranih partnara izađu na vidjelo. U ovom trenutku nema smisla praviti gradaciju da li su u čitavno ovoj priči u pravu Vlada ili menadžment KAP-a. Ugovor o privatizaciji kakav god on bio dužne su poštovati i jedna i druga strana i tim ugovorom se uređuju sva ona pitanja o kojima danas govori gospodin Krilov. Problem je isuviše ozbiljan i izuzetno težak i zahtijeva najveći stepen ozbiljnosti onih koji su do ovakve situacije doveli KAP i Vlada i njihovi partneri dužni su da donesu i dugoročno i održivo rješenje i da se zaštite prije svega prava radnika."


"Rukovodstvo Kombinata aluminijuma nema legitiminet da se sada žali na poslovni ambijent jer se poslovodstvo KAP-a prethodnih godina kada je cijena aluminijuma bila visoke nije žalilo na poslovni ambijent u Crnoj Gori", kaže funkcioner Pokreta za promjene Zarija Pejović, naglašavajuići da krivicu snose i Vlada i radnici:

"Gospodin Krilov i poslovodstvo KAP-a nemaju legitimiteta da se žali na uslove privatizacije koja je bila uređena na jedan frendovski način. Lično smatrama da je vlast u Crnoj Gori, odnosno istaknuti funkcioneri vlasti, koji su sklopili taj ugovor, prije svega gospodin Đukanović, imali i lične interese u sklapanju takvog ugovora. Vlast snosi veliku odgovornost. Na žalost, ni zahtjevi radnika nikad se nijesu izdigli iznad, koliko ja znam, zahtjeva za isplatu zarada, kada se nijesu izdigli do interesa same fabrike i potrebe da se u samu fabriku investira kako bi se postigla održivost Kombinata aluminijuma."
XS
SM
MD
LG