Dostupni linkovi

Koliko privreda u Srbiji trpi zbog virusa korona?


Kineski radnik angažovan na jednom od infrastrukturnih projekata u Srbiji
Kineski radnik angažovan na jednom od infrastrukturnih projekata u Srbiji

Privremeno obustavljanje proizvodnje u fabrici „Fijat Krajsler automobili Srbija“ u Kragujevcu, značajan pad broja kineskih turista, usporavanje projekata u infrastrukturi, samo su neke od posledica korona virusa na privredno-ekonomske prilike u Srbiji.

Dok ekonomisti smatraju da je teško prognozirati dalje posledice, predstavnici Vlade najavljuju da će razmotriti načine kojima će amortizovati privremenu štetu nastalu usled globalnih mera u cilju sprečavanja širenja novog oblika virusa korona.

Problemi u infrastrukturi

Zbog zajedničkih projekata Srbije i Kine koji su u određenim segmentima otežani usled korona virusa, u četvrtak se potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović sastala sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

Ambasadorka Čen posle sastanka je u izjavi medijima ocenila da epidemija utiče i na kinesku i na svetsku ekonomiju, kao i na saradnju Kine i Srbije.

„Naročito na dinamiku realizacije naših velikih projekata, zbog nedostatka radnika i inženjera i Kine, isporuke materijala i opreme. Ali smatram da je taj utisak privremeni i fazni, jer je kineska ekonomija veoma otporna. Nema samo kineska strana taj stav i Međunarodni monetarni fond (MMF) i mnoge zemlje u svetu imaju isti pregled“, rekla je Bo.

Zorana Mihajlović najavila je pomoć kineskim kompanijama angažovanim na velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji zbog krize nastale usled korona virusa i navela da kineske kompanije rade na „najvrednijim i najvećim infrastrukturnim projektima u Srbiji, kao što su auto-put Miloš Veliki i izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta“. Ipak, potpredsednica Vlade nije precizirala šta tačno ta pomoć podrazumeva.

„Imamo puno razumevanja za trenutnu situaciju i Vlada Srbije i sve srpske kompanije učiniće sve što mogu da pomognu našim kineskim partnerima da se prevaziđu izazovi", rekla je Mihajlović nakon sastanka sa ambasadorkom Kine.

Jedan od zajedničkih projekata Kine i Srbije - izgradnja železničke infrastrukture u Srbiji i brze pruge Beograd - Budimpešta, deo je kineske inicijative ’Pojas i put’, o čemu je RSE pisao.

Takođe, kao još jedan infrastrukturni projekat koji je ugovoren između Srbije i Kine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije dodelilo je 20. januara 2020. kineskoj kompaniji „China Machinery Engineering Corporation“ posao sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda bez raspisivanja tendera.

Prevetnivne mere u turizmu

Promene trpi i turizam. Zbog korona virusa otkazano je oko 60 odsto aranžmana kineskih turista, saopštio je ministar turizma Rasim Ljajić uz konstataciju da će šteta tek biti procenjena.

“Ukoliko kriza (sa virusom korona) potraje duže, sigurno je da će ovi planovi (turističke sezone u Srbiji) morati da budu revidirani”, rekao je Rasim Ljajić prilikom otvaranja “Sajma turizma” u četvrtak u Beogradu.

„Naš plan s početka godine bio je da ćemo ove godine imati oko četiri miliona gostiju - domaćih i stranih, pola-pola, dakle kao i ove godine, dva miliona domaćih, dva miliona stranih turista, 10.600.000 ostvarenih noćenja i da ćemo ostvariti devizni priliv od milijardu i po evra. Ukoliko se kriza sa korona virusom reši u narednih 10-15 dana ili 20 dana, ja mislim da tu štetu možemo da nadoknadimo do kraja godine, jer inače od druge polovine aprila kreće praktično turistička sezona u svom punom zamahu“, rekao je Ljajić.

Međutim, u slučaju da kriza potraje, upozorava Ljajić, „svakako nećemo ostvariti ovaj cilj koji smo zacrtali“.

Ljajić je u izjavi za RTS najavio i da država priprema krizni plan mera aktivnosti kako bi nadoknadila novac zbog odsustva kineskih turista.

Plan, prema njegovim rečima, je da se Srbija preorijentiše „na najbrže rastuća tržišta, a prošle godine su to bilo rusko i nemačko trižište“.

Obustavljanje proizvodnje u 'Fiatu'

Među kompanijama u Srbiji koje su obustavile proizvodnju zbog nedostatka delova koji se uvoze iz Kine je „Fijat Krajsler automobili Srbija“ u Kragujevcu. Prema pisanju medija, proizvodnja je zaustavljena 13. februara, ali se vlasnici nadaju će do kraja meseca proizvodnja biti nastavljena jer su u procesu pronalaženja dobavljača delova.

Zoran Radojević, koji je do privatizacije kragujevačke fabrike automobila obavljao funkciju direktora, kaže za RSE da korona virus može da izazove probleme proizvođačima automobila u Evropi, zbog delova iz Kine koji se ugrađuju u milione vozila. Ipak, smatra da velike kompanije poput Fiata, Folksvagena, Pežoa, Renoa, ne bi trebalo da ugrozi do nivoa obustavljanja proizvodnje.

„Poznato je da veliki proizvođači imaju svoju kooperaciju vrlo razvijenu i međusobno komuniciraju oko razmene komponenata posebno na platforme delova, tako da ne bi smela jedna evropska kompanija da zavisi od Kine u toj meri“, ističe on.

On dodaje da Vlada Srbije, koja je vlasnik 33 odsto kapitala u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, treba da razmotri koji se delovi uvoze iz Kine i da li se oni mogu proizvoditi u Srbiji, kako bi se bar delimično predupredile situacije poput sadašnje.

Rizik veći ako epidemija potraje

Ekonomista Milan Kovačević kaže za RSE da je teško prognozirati kakve će posledice ekonomija u Srbiji imati zbog korona virusa, budući da pojedine kompanije imaju problem sa uvozom sirovina, što smanjuje prodaju.

Mali gubitak će biti, ističe on, ukoliko epidemija bude kratko trajala jer firme uglavnom imaju zalihe sirovina, ali i da je veliki rizik po svetsku ekonomiju ako epidemija potraje.

„Na osnovu onoga što se do sad događa očito se vidi da će ukupna ekonomska situacija u svetu imati problema, a naravno mi smo jako povezani sa ostalim svetom kao veoma mala ekonomija“, rekao je Kovačević.

Ekonomija u Srbiji se, ističe on, u velikoj meri oslanja na kinesku, kao i da je u spoljnotrgovinskoj razmeni veći uvoz iz Kine, nego izvoz na to tržište. Napominje i da domaća ekonomija sve više zavisi od stanja u drugim državama budući da su strana ulaganja u Srbiji dostigla preko 80 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kina je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, jedna od glavnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije prošle 2019. godine u uvozu, uz Nemačku, Rusiju, Italiju i Mađarsku.

Virus korona prvi put se pojavio u decembru 2019. u gradu Vuhan u Kini, a taj grad i pokrajina Hubej najviše su pogođeni epidemijom. Prema studiji Svetske banke, ona bi mogla da izazove ekonomske gubitke u iznosu od skoro pet odsto svetskog društvenog proizvoda ili više od tri hiljade milijardi dolara. Korona virus je, prema rečima stručnjaka, uzdrmao kinesku i svetsku ekonomiju, pogubnije nego virus SARS pre skoro dve decenije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG