Dostupni linkovi

Fiat obustavio proizvodnju u Srbiji zbog nedostatka delova iz Kine


Proizvodnja Fiata u Kragujevcu, arhivska fotografija
Proizvodnja Fiata u Kragujevcu, arhivska fotografija

U kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) juče, 13. februara, je prekinuta proizvodnja zbog nedostatka delova za ugradnju koji stižu iz Kine, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u sindikatu kragujevačke fabrike. Agencija Rojters javlja da je to prva obustava rada u automobilskoj industriji u Evropi od pojave koronavirusa.

Planom proizvodnje za februar, u ovoj nedelji su bila predviđena četiri radna dana, ali zbog sve izraženijeg nedostatka delova iz Kine, neizvesno je da li će plan biti realizovan.

Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata FCA rekao je RSE da je zbog nedostatka delova za ugradnju došlo do izmene plana i da će, ukoliko bude normalizovano snabdevanje, proizvodnja modela „500L“ biti nastavljena u utorak, 18. februara.

"Planirano je da od utorka radimo bez prekida, do kraja meseca, ali ako se problemi izazvani korona virusom nastave, pauza može da bude i duža", rekao je Marković.

Iz FCA je saopšteno da su u procesu obezbeđivanja zaliha delova koji nedostaju.

Planirani prekid rada u kragujevačkoj fabrici, gde FCA proizvodi automobil Fiat 500L, pomeren je, prema rečima portparola italijansko-američkog proizvođača automobila, jer nedostaju delovi za audio sistem.

On je dodao da se u automobile širom sveta ugrađuju delovi proizvedeni u Kini i da je zbog problema koje je u toj zemlji izazvala epidemija korona virusom, proizvodnja automobila prekinuta u mnogim fabrikama širom sveta. Kineska provincija Hubei, epicentar koronavirusa, glavna je tačka za proizvodnju i isporuku delova vozila.

Hyundai je ranije ovog meseca suspendovao proizvodnju u Južnoj Koreji zbog koronavirusa, čime je postao prvi veliki proizvođač automobila koji je to napravio van Kine.

Hyundai i sestra firma Kia Motors objavili su u ponedeljak da će povećati proizvodnju u Južnoj Koreji od ove nedelje.

Ovogodišnja proizvodnja fijata „500L“ u fabrici u Kragujevcu počela je posle jednomesečne pauze 15. januara, a već tada su „ukalkulisali“ povremeni prekidi zbog „usaglašavanja proizvodnje sa prodajom“ tog modela.

Tokom 2019. godine fabrika u Kragujevcu je u više navrata prekidala proizvodnju automobila zbog slabe prodaje, pre svega na američkom tržištu, ali i zbog izostanka ranije najavljivanog izvoza u Rusku Federaciju.

Prema navodima domaćih medija zaposleni u kragujevačkoj fabrici tokom prošle godine proveli su na plaćenom odsustvu 132 dana, a kada se tome dodaju godišnji odmori, praznici i neradni dani vikendom, proizvodne trake nisu radile duže od pola godine.

XS
SM
MD
LG