Dostupni linkovi

Kolaps gradskog prevoza u Sarajevu: Ne odustaju ni štrajkači ni Vlada


Štrajk radnika GRAS-a
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Štrajk radnika GRAS-a

Saobraćaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je već treći dan blokiran zbog štrajka radnika Javnog komunalnog preduzeća GRAS. Oni zahtijevaju isplatu toplog obroka i doprinosa, nabavku novih vozila, kao i smjenu kantonalnog ministra saobraćaja Jusufa Bubice. Istovremeno, u Sarajevu je prozvani ministar izjavio da je stečaj jedino rješenje za oporavak ovog preduzeća.

I dok se čeka moguće rješenje, za pomoć su pozvani autoprevoznici iz cijele Bosne i Hercegovine da bi Sarajlije imale gradski prevoz. No, to znači i da će, pored toga što su već platili mjesečne karte GRAS-u, dodatno trošiti novac na prevozne usluge ostalih prevoznika. Oni dubljeg novčanika koristiće usluge taksija, a onima bez marke u džepu ne preostaje ništa drugo nego pješačiti.

Ovako građani Sarajeva ocjenjuju trodnevni kolaps javnog gradskog prevoza, koji bi mogao prerasti i u višednevni:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link

Sa ili bez GRAS-a, saobraćaj u bh. prijestolnici biće normalizovan, ističe kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica, te poručuje da će odgovorni snositi posljedice:

„Mi ćemo do šestog aprila normalizovati saobraćaj u gradu Sarajevu i bez GRAS-a. Potom nastavljamo raščišćavanje, obračun sa organizatorima ove obustave ili ovih nereda, a onda nastavljamo sa mjerama totalne rekonstrukcije i reorganizacije preduzeća GRAS, što će na kraju vjerovatno završiti stečajnom procedurom“.

Ministar Bubica tvrdi da iza grupe radnika koja već tri dana drži Sarajlije u saobraćajnom kolapsu stoji:

„Pošto ja nisam baš neki političar od karijere, ja ću reći: tačno je - stoji SDP.“

Zbog nelegalne obustave saobraćaja privreda u Kantonu Sarajevo trpi milionske štete. Prema procjenama kantonalne vlade, dnevna šteta iznosi oko milion eura.

„Štete su u zadnjih 15 godina tolike da bi pet GRAS-ova ovaj grad mogao napraviti, sa novim autobusima i svim ostalim. Ne postoji politička opcija koja vlada GRAS-om, ne postoji politički cilj, nego se te anomalije iz godine u godinu nastavljaju. I koja god vlada da dođe, sutra druga da dođe, ponovo će biti ista, možda i gora situacija“, kaže ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica.

Vršilac dužnosti direktora Javnog komunalnog preduzeća GRAS Mubera Begić Žiga ističe da je u nekoliko navrata pozvala vozače ovog preduzeća, one koji su spremni voziti. Međutim, samo troje se prijavilo, a evo što su joj i rekli:

„Došla su tri vozača i oni su izrazili jednim dijelom bojazan da izađu, pa iako revoltirani dešavanjima u GRAS-u, ipak su izrazili da oni nisu spremni iz tih razloga. Uprava preduzeća nije uspjela uspostaviti javni gradski saobraćaj. Zaista se osjećam sramotno što su građani grada Sarajeva uskraćeni za uslugu javnog prijevoza.“

I danas su se u okrugu firme okupili radnici preduzeća GRAS. Oni traže isplatu toplog obroka i doprinosa, kao i nabavku novih vozila. Problem je i veći jer, kako kaže jedan od radnika Fahrudin Pašić, nema komunikacije između GRAS-a, uprave firme i Vlade Kantona Sarajevo:

„Ovi radnici pošteno rade svoj posao, prevoze građane ovog kantona, a u isto vrijeme nisu u mogućnosti sad će biti peta godina da se liječe kako treba, nemaju penzionog osiguranja. Naši penzioneri, poslije 40 godina pošteno zarađenog i odrađenog radnog staža, po šest mjeseci ne mogu da prime penziju, ne mogu da se liječe zato što nisu ispunjeni određeni zakonski uslovi, odnosno nije im plaćen doprinos za penziono.“

Sarajlije su više puta negodovale zbog kvalitete javnog gradskog prevoza. Evo šta kažu studenti:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link

Dok se ne riješi problem blokade saobraćaja, Vlada Kantona Sarajevo je pozvala da pomoć pruže i prevoznici drugih bh. gradova. Prema procjeni kantonalnog ministra saobraćaja Jusufa Bubice, za funkcionalan gradski prevoz biće potrebno angažovati 150 autobusa.
XS
SM
MD
LG