Dostupni linkovi

Sarajevo: GRAS i dalje u štrajku, Vlada uvela alternativne prijevoznike


Štrajk radnika GRAS-a
Štrajk radnika GRAS-a
Gradski saobraćaj u glavom gradu BiH u srijedu nije uspostavljen ni nakon izričitog zahtjeva Vlade Kantona Sarajevo, pa je Vlada na vanrednoj sjednici sazvanoj zbog štrajka uposlenika GRAS-a, odlučila uključiti alternativne gradske prijevoznike.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica najavio je da će biti uključen Centrotrans, a i svi drugi prijevoznici koji će putem konkursa biti pozvani da se jave Ministarstvu kako bi se dogovorili o preuzimanju linija prijevoza GRAS-a.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je kazao da se "već sada na ulicama Sarajeva pojavljuju određeni prijevoznici, a prisustvo ostalih će se u toku sutrašnjeg dana pojačati".

Na vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo u petak poslijepodne naređena je hitna uspostava javnog gradskog prijevoza i procesuiranje odgovornih za štrajk koji je od srijede ujutro blokirao glavni grad BiH.

Vlada je naložila Skupštini, Nadzornom odboru i direktorici GRAS-a uspostavu saobraćaja i procesuiranje odgovornih. Međutim, od uspostave saobraćaja do petka uveče nije došlo.

Od novembra 2008. GRAS je u svojevrsnoj krizi. Zbog 2 miliona duga Elektroprivredi BiH, ovom preduzeću isključena je i struja. Obustava isporuke električne energije, međutim, ne ometa procese rada u KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo, saopćeno je iz JP Elektroprivreda BiH.

Jedini legalni sindikat u GRAS-u ne stoji iza, kako kaže ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica, ove nelegalne obustave saobraćaja u Sarajevu. Prema njegovim riječima, organizacija obustave saobraćaja potpuno je političke prirode budući da je Kanton svoje obaveze prema GRAS-u izmirio s martom, što nije razlog da se pravi ovakav haos.

On smatra da ovu situaciju treba riješiti Kantonalno tužilaštvo, tako što će pokrenuti postupak protiv onih koji svojevoljno raspolažu državnom imovinom.

"U ovom slučaju državna imovina su tramvaji, trolejbusi i autobusi koji trebaju svakodnevno biti u službi građana Sarajeva, a neko ih je svjesno i namjerno zaustavio", kaže Bubica.

“Nisu dobili subvenciju za mart, a sad je april. Oni, dakle, ne mogu ni da prenoće od momenta kada ispostave račun. Obustave saobraćaja ne bi smjelo biti i ako neko želi da radi nešto na svoju ruku i mimo zakona on mora da preuzme i odgovornost”, kaže Bubica.

Gradski prijevoz u Sarajevu obustavljen je u srijedu ujutro, nakon što su se radnici GRAS-a u utorak uveče okupili u krugu preduzeća nezadovoljni što im nisu isplaćene plate za februar, ali i uslovima rada. Šemsudin Padžom jedan od radnika koji sudjeluje u štrajku, navodi kako su svi vozači odlučili da ne voze.

“Zbog njihove iscrpljenosti i premorenosti i svega što se dešava u Javnom gradskom preduzeću - neuplaćivanje februarske plate i neuplaćivanje rata kredita. Iako možemo ovjeriti zdravstvenu knjižicu to još nije posve riješeno i može se dogoditi da nećemo moći otići doktoru”, navodi Padžo

Sindikat se ogradio od ovakvog djelovanja uz napomenu da je štrajk najavljen za 17. april.

A šta o štrajku misle Saraljije poslušajte u anketi:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG