Dostupni linkovi

Makedonija i Grčka tragaju za rešenjem


Trebamo naći rešenje koje neće nikoga poniziti i koje će otvoriti vrata budućnosti, te da iz ovog spora izađemo podignutih glava, rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov na pres konferenciji sa grčkim kolegom Nikosom Kodžijasom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Makedoniji u vezi pregovora oko imena te države.

"Pitanje traje dugo, pokušavamo da gradimo poverenje i da odstranimo predrasude koje još postoje. Sa druge strane, imamo želju za razgovor i nalaženje rešenja", poručio je Dimitrov.

Odgovarajući na novinarska pitanja, makedonski šef diplomatije je istakao da rešenje koje bi sadržalo geografsku odrednicu i pojam "Makedonija" zajedno u jednoj reči nije najbolji pravac u razgovorima i naveo da ima više argumenata za to.

"U sadašnjoj privremenoj referenci 'Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija' postoji ime 'Republika Makedonija' sa pridevima ‘bivša’ i ‘jugoslovenska’ i to se može prevesti na šest zvaničnih jezika u Ujedinjenim nacijama. Teško je da kažem mom narodu da je složeno ime sa nekakvom odrednicom, zajedno sa imenom ‘Makedonija’ u jednoj reči, dobro rešenje. Ako se izgovori na brzinu, može se izgubiti i ne zvučati kao 'Makedonija'", rekao je Dimitrov.

Nikos Kocijas, Zoran Zaev i Nikola Dimitrov u Skoplju, 23. marta
Nikos Kocijas, Zoran Zaev i Nikola Dimitrov u Skoplju, 23. marta

Šef grčke diplomatije Nikoc Kodžijas rekao je da veruje u poštene razgovore od kojih će u budućnosti dobiti obe strane, gde neće biti pobednika niti gubitnika i dodao da Grčka želi kompromis.

"Danas smo napravili korake da bi rešili probleme koje nismo stvorili mi, već smo ih zatekli. Dužni smo da ih rešimo i to će pomoći zbog prijateljstva između dva naroda, zbog stabilnosti i bezbednosti i razvoja obe države i čitavog regiona", rekao je.

Na pitanje zašto Atina insistira na promeni makedonskog Ustava, Kodžijas je istakao da su prema praksi evropskih ustavnih sudova, nacionalni ustavi iznad evropskog i međunarodnog prava. Zato je potrebno da se ovo pitanje razjasni, ali u ovom trenutku to nije tema, jer su dve strane na sredini pregovaračkog procesa, dodao je. Kodžijas je naglasio i da je neophodno pravedno rešenje koje se ne odnosi na prošlost, nego na budućnost i koje će otvoriti puteve i neće praviti probleme u budućnosti.

Za vreme razgovora, pred zgradom Ministarstva se okupilo nekoliko desetina demonstranata, koji su protestovali protiv promene imena Makedonije.

Tokom boravka u Makedoniji, Nikos Kodžijas je primljen i kod premijera Zorana Zaeva, a sastao se i sa drugim državnim i partijskim predstavnicima.

Planirano je da se ministri Dimitrov i Kodžijas sastanu 30. marta u Beču sa medijatorom UN-a u sporu Metjuom Nimicem. Poslednji sastanak sve trojice se takođe dogodio u glavnom gradu Austrije 13. februara, posle čega je premijer Zaev izjavio da u tri od ukupno sedam tačaka ima određenog približavanja ka rešenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG