Dostupni linkovi

Koalicija predvođena SAD osvojila okrug zapadno od Rake


Sirijske demokratske snage (SDF) preuzele su Qadisiu, nakon tri dana intenzivnih borbi

Arapska i kurdska koalicija koju podupiru Sjedinjene Američke Države osvojila je okrug Al -Qadisia zapadno od Rake koju su militanti takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji proglasili svojim glavnim gradom.

Istodobno u susujednom Iraku ofenziva za oslobađanje Mosula, posljednjeg uporišta militanata u toj zemlji sve je snažnija i poraz militanata je sve bliži.

Sirijske demokratske snage (SDF) preuzele su Qadisiu, nakon tri dana intenzivnih borbi, saopćeno je iz arapsko-kurdske koalicije. Napad koalicijskih snaga pojačan je početkom juna nakon višemjesečnih napora da se militanti u Raki opkole sa svih strana i da im se odsjeku pristupne ceste prema Raki. Izvještaji o satjeravanju u kut militanata koji su sve bliže porazu istodobno stižu i iz Mosula.

Gubitak Rake i Mosula predstavljat će veliku pobjedu nad militantima IDIL-a, koja je 2014. godine pod svoju kontrolu stavila značajne djelove teritorije Sirije i Iraka.

Glasnogovornik kolacijiskih snagapukovnik Ryan Dillon izjavio je kako je otpor militanata u Raki sve snažniji jer su militanti postali očajniji.

"U prva dva tjedna kampanje postignut je značajan napredak. Slamamo otpor militanata i sve smo bliže Raki", kaže Dillon.

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenm Američkim Državama osigurala je topničku i zračnu podršku arapsko kurdskim snagama oko Rake.

Saopćeno je kako je ubijeno nekoliko čelnih ljudi IDIL-a, u ključujući Turkia Binalija, klerika iz Bahreina koji je bio jedan od najistaknutijih lidera militanata i koji se redovito se pojavljivao u propagandnim spotovima.

Sjedinjene Države podržale su pobunjenike koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u šestogodišnjem ratu u toj zemlji.

Rusija i Iran su na strani Asada, dok se ekstremisti militante "Islamske države" bore i protiv Asada kao i pobunenjih građana. Tokom šestogodišnjeg rata u Siriji poginulo je prema procjenama UN oko 400 tisuća ljudi, gotovo pet miljuna je raseljeno.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG