Dostupni linkovi

Koalicija na čelu sa SAD potvrdila da je ubijen vrhovni verski vođa IDIL-a


Koalicija potvrdila da je Binali ubijen u nedavnom vazdušnom napadu u Siriji

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama koja se bori protiv takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) potvrdila je da je samoproglašeni vrhovni klerik iz militantne grupe IDIL ubijen u nedavnom vazdušnom napadu u Siriji.

„Koalicione snage ubile su Turkija Binalija, samoproklamovanog ’Velikog muftiju’, odnosno glavnog sveštenika IDIL-a u vazdušnom napadu 31. maja u Majadenu, u Siriji“, navodi se u saopštenju koalicije od 20. juna.

Aktivisti i pristalice IDIL-a izvestili su o Binalijevoj smrti u to vreme, ali sve do ove izjave nije bilo zvanične potvrde te informacije.

Binali je bio jedan od najvidljivijih propovednika IDIL-a i redovno se pojavljivao u propagandnim video zapisima.

Navodno je pisao religiozna opravdanja za porobljavanje stotina žena iz iračke manjine Jazida i pomogao uspostavljanju podružnice IDIL-a u Libiji.

Binali je u saopštenju koalicije opisan kao "bliski poverenik" lidera IDIL-a Abu Bakra al-Bagdadija, kao i da je "imao centralnu ulogu u regrutovanju stranaca u redove IDIL-a i provociranja terorističkih napada širom sveta". Bio je pod američkim sankcijama zbog pomaganja u regrutovanju militanata IDIL-a.

XS
SM
MD
LG