Dostupni linkovi

Klinton i Tramp ojačali pozicije, Rubio se povukao iz trke


Hilari Klinton i Donald Tramp
Hilari Klinton i Donald Tramp

Donald Tramp (Trump) i Hilari Klinton (Hillary Clinton) ojačali su svoje pozicije favorita u trci za stranačke nominacije za predsednika SAD, posle značajnih pobeda na stranačkim izborima koji su u utorak održani u pet država.

Tramp je osvojio najviše glasova u tri države, Floridi, Ilinoisu i Severnoj Karolini, dok je guverner Ohaja Džon Kejsik (John Kasich) u svojoj matičnoj državi ostvario prvu pobedu i time povećao šanse.

Izbori održani u utorak su se smatrali ključni za republikance, pošto na Floridi i Ohaju pobednik dobija sve delegate bez obzira na broj osvojenih glasova.

Tramp je opisao prošlu noć kao “neverovatnu”, ističući da je pobedio uprkos činjenici da “niko nikada nije u istoriji politike doživeo takvu negativnu kampanju kao on”.

"Mi ćemo pobediti. Ali, što je još važnije, pobedićemo zarad naše zemlje i nećemo se zaustaviti. Ostvarićemo velike pobede za našu zemlju. Hvala svima“.

“Bi-Bi-Si” (BBC) ocenjuje da je Tramp izgledao mnogo uvereniji da će osvojiti republikansku nominaciju za predsednika pre dve sedmice tokom “super utorka” nego prošle noći. Bila je upečatljiva njegova velikodušna pohvala Marka Rubija za vođenje kampanje, iz koje se povukao, govoreći o blistavoj karijeri koja mu predstoji. Istovremeno, Tramp nije uopšte pomenuo guvernera Kejsika koji je pobedio u Ohaju.

Iako je do sada uspeo da prikupi najveći broj delegata pred republikansku konvenciju, koja se održava u julu i na kojoj će biti proglašen kandidat te stranke na izborima za predsednika SAD, Tramp je osvojio samo 46 odsto od ukupnog broja delegata koji su do sada bili u igri.

Tramp sada ima ukupno 621 glas delegata, Kruz 396, a Kejsik 138. Za nominaciju je potrebna podrška 1.237 delegata.

Ako tako nastavi, možda neće uspeti da osigura nominaciju, što znači da će na samoj konvenciji imati protivkandidata, pa će njen ishod biti do kraja neizvestan, ocenjuje AP.

Komentatori navode da Trampove pobede brinu rukovodstvo Republikanske stranke zbog njegove politike i tona kojim se obraća u javnosti.

Pojedini visoki republikanski zvaničnici su izjavili da nikada neće podržati Trampa a u utorak je saopšteno da grupa vodećih ličnosti u ovoj partiji razmatra načine kako da zaustave kontroverznog milijardera da osvoji republikansku nominaciju.

Molimo vas da se pridružite ostalim konzervativnim liderima da bismo razradili strategiju kako da zaustavimo Donalda Trampa da dobije republikansku nominaciju”, stoji u pismu koji je objavio “Politiko” (Politico).

Senator Marko (Marco) Rubio je izgubio u svojoj državi Floridi, posle čega je saopštio da se povlači iz izborne trke.

On je istakao da se SAD nalazi usred “političke oluje” i da su birači veoma ljuti i frustirani.

„Mada nije bio božji plan da postanem predsednik 2016 – ili možda ikada – i bez obzira što se povlačim iz kampanje, činjenica da sam stigao tako daleko potvrđuje koliko je Amerika zaista posebna. Stoga je to dodatni razlog da moramo da učinimo sve da osiguramo da ova država ostane posebna. Pozivam američki narod da ne podlegne strahu i frustracijama“.

Tesno u Misuriju

Kandidatkinja Demokratke stranke za predsedničku nominaciju Hilari Klinton pobedila je u četiri države, na Floridi, Ohaju, Ilinoisu i Severnoj Karolini, čime je zadala jak udarac Berniju (Bernie) Sandersu, koji se nadao da će pobediti u Ohaju i Ilinoisu.

Klintonova je jučerašnjim pobedama povećala svoje šanse da bude prva žena u američkoj istoriji koja je osvojila stranačku nominaciju.

Na dosadašnjim izborima Klintonova je osvojila 1.561 delegata, a Sanders 800. Za predsedničku nominaciju pobno je 2.383 delegatskih glasova.

U pobedničkom govoru na Floridi ona je kritikovala Trampa ističući da “Amerikanci žude za rešenjima”.

„Naš vrhovni komandant mora da bude u stanju da odbrani našu zemlju, a ne da je obruka, da uključi naše saveznike, a ne da ih otuđi, da pobedi naše neprijatelje, a ne da ih ohrabruje i jača. Kada čujemo kandidata za predsednika koji poziva na izolovanje 12 miliona imigranata, zabranu svim muslimanima da uđu u SAD, koji se zalaže za mučenje – to ne znači da je snažan, već da greši“.

Klintonova je navela kao prioritete njene politike rešavanje problema studentskih dugova, brigu o deci i nejednakost.

Izbori u Misuriju su bili tesni i medju republikanskim i medju demokratskim kandidatima pa se još ne zna pobednik.

XS
SM
MD
LG