Dostupni linkovi

"Super subota": Tramp i Klinton zadržali prednost


Donald Tramp i Hilari Klinton
Donald Tramp i Hilari Klinton

Najizgledniji kandidati koji će odmeriti snage na izborima za predsednika Sjedinjenih Država Hilari Klinton i Donald Tramp održali su status favorita u poslednjim rundama za partijsku nominaciju – takozvanoj super suboti, javio je BBC.

Uprkos porazu od Teda Kruza u državama Kanzas i Mejn, Tramp, koji je iz redova Republikanske stranke, pobedio je u Luizijani i Kentakiju. Ostali kandidati Republikanaca - Marko Rubio i Džon Kasić, slabo su napredovali.

Ted Kruz, teksaški senator, za sada deluje kao jedini koji bi iz redova Republikanaca mogao da zaustavi Donalda Trampa, procene su analitičara.

Obojica su zatražila od preostalih republikanskih kandidata da se povuku iz trke. Tramp tako što je poručio da snagwe želi da odemri isključivo sa Kruzom.

“Čestitam Tedu na pobedama u Mejnu i u Kanzasu. Očekivano je da prođe dobro u Mejnu, pošto je vrlo blizu Kanadi. Mislim da je marko Rubio imao jako loše veče. Mislim da je vreme da se povuče iz trke. Zaista to mislim”, poručio je Tramp.

Kruz je osim zahteva za odustajanjem ostalih kandidata zatražio i podršku njihovih birača. “Mi smo jedini koji smo Trampa pobeđivali nekoliko puta zaredom. I jedini smo koji će ga izbaciti iz ove trke. Sedam puta smo ga porazili širom zemlje u najrazličitijim državama SAD, kako u geografskom, tako i u ideološkom smislu. Ali, ako ga ne želite kao kandidata, pozivam vas da se pridružite našem timu”, rekao je Kruz.

S druge strane, Hilari Kinton izgubila je od Bernija Sandersa u Kansazu i Nebraski, ali je pobedila u Luizijani u trci za partijsku nominaciju u redovima Demokrata.

Klinton je poručila da je zadovoljna što je povećala vođstvo u odnosu na Sandersa uzimajući u obzir glasove delegata. “Bez obzira na to ko osvoji nominaciju i kada nam je najteže, ipak je beskrajno bolje nego Republikancima na njihov najbolji dan”, zaključila je Hilari Klinton, učesnica trke za predsedničkog kandidata Demokrata.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG