Dostupni linkovi

Uvrede i napadi - U tom tonu protekla je do sada najžustrija debata kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa, Džeba Buša i Teda Kruza, održana na televiziji CBS. U tome je prednjačio njujorški milijarder Donald Tramp koji je odgovarao na svaki komentar, upadao protivnicima u reč, povremeno ih nazivajući i lažovima.

Nakon Ajove i Nju Hempšira, gde je Tramp ubedljivo slavio u glasanju za kandidatsku nominaciju, trka se preselila u Južnu Karolinu – gde se glasa 20. februara.

Tramp i Buš su se sukobili tokom debate o ratu u Iraku i terorističkom napadu na SAD počinjenom 11. septembra 2001. godine.

Glavne teme debate:

- Smrt sudije Vrhovnog suda Antonina Scalije što je raspravu pomerilo ka društvenim pitanjima poput gej prava i abortusu.

- Trampovo obećanje da se neće koristiti vulgarnostima tokom kampanje.

- Povratak u igru senatora Marka Rubija koji nije bio ubedljiv u nekoliko prethodnih debata.

- Sukob senatora Marka Rubija i Teda Kriza o reformi imigracionog sistema.

- Ukazivanje na pozitivne teme kampanje čemu je pribegao senator Džon Kasić, osuđujući oštre napade.

- Obećanje Donalda Trampa da će sa Kongresom raditi na kažnjavanju kompanija koje svoje pogone presele u Meksiko.

"Džordž Buš je napravio grešku! Svi pravimo greške. Ali ova je bila strašna... Nismo smeli da idemo u Irak, destablizovali smo Bliski Istok. Nazovite to kako želite…. Lagali su! Rekli su da ima oružja za masovno uništavanje, a nije ga bilo i Oni su to znali”, rekao je Tramp što je izazvalo mnogobrojne zvižduke u publici.

Buš je oštro odgovorio, pomenuvši i aktuelnog predsednika SAD-a. „Dosta mi je više optužbi Baraka Obame na račun moga brata za sve probleme sa kojima se suočava. Iskreno, ne marim za uvrede koje mi upućuje Donald Tramp. On u tome uživa i jako mi je drago što je srećan zbog toga“, rekao je ironično Buš.

Šest kandidata govorilo je i o preminulom sudiji Vrhovnog suda Antoninu Skaliji. Svi su se saglasili da bi naredni predsednik SAD-a trebalo da imenuje narednog sudiju Vrhovnog suda.

Senator Ted Kruz primetio je da bi jedan od scenarija imenovanja njegovog naslednika moglo biti brisanje konzervativnih pravnih dostignuća, što je Kruz podveo pod zasluge preminulog sudije.

Donald Tramp je pak ocenio da će sledećeg sudiju Vrhovnog suda imenovati aktuelni predsednik Obama, koji će zasigurno strahovati da bi republikanci u Senatu mogli da blokiraju izbor.

Glasanje za predsedničkog kanidata zakazano je za narednu subotu. Posle toga na redu su i ostale države.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG