Dostupni linkovi

Bill Clinton glavni govornik drugog dana konvencije demokrata


Bivši američki predsjednik Bill Clinton biti će glavni govornik drugog dana konvecije Demokratske stranke u Charlotteu u Sjevernoj Karolini.

Prvi dan bio je u znaku govora prve dame Michelle Obama, i po svemu sudeći, nove zvijezde demokrata, 37-godišnjeg gradonačelnika San Antonija, Hispanoamerikanca Juliana Castra.

U četvrtak će aktualni predsjednik Barack Obama biti službeno nominiran kao kandidat damokrata koji će se suprostaviti republikancu Mittu Romneyu u utrci za Bijelu kuću.

Prva dama, održala je strastven, ali i uvjerljiv govor, ocjenjuju svjetski mediji. Istaknula je da vjeruje u viziju Sjedinjenih Država kakvu ima njen suprug.

“Barack zna što je američki san, jer on ga je doživio. I on želi da svako u ovoj državi, baš svatko ima šansu, bez obzira tko je, odakle je, kako izgleda ili koga voli”.

"Promjene su teške i spore i nikada se ne ostvaruju odjednom. Ali uspjet ćemo, uvijek uspijemo", kazala je Obama, čiji se suprug nalazi po anketama u mrtvoj trci s republikancem Romneyjem, ali se očekuje da će mu održavanje konvencije dati zamah među biračima. Michel je stavila do znanja da su razlike izmedju njenog supruga i njegovog protukandidata bitne za živote prosječnog Amerikanca.

“Za njega uspijeh nije samo to koliko si zaradio, već i koliko ti je uspijelo da promijeniš živote ljudi”, rekla je Michelle pozivajući Amerikance da glasaju 6. novembra za Obamu.

Da aktualni predsjednik Barack Obama računa na podršku Hispanomerikanaca nije tajna. Ogromno biračko tijelo bilo je predstavljeno Castrom, mladim gradonačelnikom San Antonia u Texasu koji je istaknuo da republikanski kandidat ima čudne poglede na biznis, citiravši Romnijevu izjavu studentima u Ohaju kada im je rekao da trebaju pokrenuti vlastiti biznis, a ako nemaju novca, trebaju ga posuditi od roditelja.

“Kako se ja toga nisam sjetio”, cinično je primjetio 37. godišnji Castro.

“Znamo da su u tržišnoj ekonomiji, neki uspiješniji od drugih. Ono što ne prihvaćamo je da neki čak ne uspiju dobiti šansu. A za Mitta Romneya i Republikansku stranku takva Amerika je sasvim u redu”.

Castro je dodao da američki san nije ni sprint, ni maraton. Naše obitelji nekada ne stignu do cilja. No, svaka generacija uspije preći cilj zahvaljujući trudu i radu.

“Moja baka nije imala kuću. Čistila je tuđe domove kako bi mogla iznajmiti dom svojoj obitelji, no njena kćerka je bila prva koja je završila fakultet. Moja majka se borila za građanska prava, kako bih ja umjesto metle, danas u rukama mogao držati ovaj mikrofon” rekao je Castro opisujuću tako prosječnu američku obitelj.

Mnogi su Castrov govor usporedili s Obaminim nastupom na konvenciji demokrata kada je bio nominirian John Kerry.

Nova zvijezda je rođena! Mladom gradonačelniku se predviđa uzlet na američkoj političkoj sceni, možda sličan onome kakav je nakon govora na konvenciji 2004., senatora Baracka Obamu, četiri godine kasnije doveo do Bijele kuće.
XS
SM
MD
LG