Dostupni linkovi

Demokratska konvencija: Početak kampanje za Obamin drugi mandat


Marš radnika u Šarlotu pred konvenciju demokrata
Marš radnika u Šarlotu pred konvenciju demokrata
Piše: Alen Mlatišuma, Glas Amerike

Prva dama SAD Mišel Obama i nova zvijezda demokrata, mladi gradonačelnik San Antonia Julian Castro, biće najvažniji govornici u utorak uveče, na otvaranju nacionalne konvencije Demokratske stranke u Šarlotu.

Neposredno pred početak konvencije istraživanja javnog mnjenja ukazuju na mrtvu trku između Baraka Obame i Mita Romnija.

Istraživanje Galupa daje procenat više aktuelnom predsjedniku (47:46), što govori da je prošlonedjeljna konvencija u Tampi republikancima donijela tek neznatnu dobit, pa će demokrate pokušati da nekoliko dana na nacionalnim TV mrežama iskoriste i dođu u prednost.

Više of 6.000 delegata na ovogodišnjoj konvenciji Demokratske stranke još od nedjelje u Šarlotu, u Sjevernoj Karolini, priprema teren za govor predsjednika Obame koji će – očekuju organizatori – pred punim tribinama stadiona na kome nastupa fudbalski klub “Carolina Panthers” - i formalno prihvatiti stranačku nominaciju za još jedan mandat u Bijeloj kući.

Gradonačelnik Los Anđelesa Antonio Viljaraigosa obavlja dužnost predsjedavajućeg Konvencije.

“Iskristalisaćemo suštinu ovih izbora – između kandidata koji želi da izgradi ekonomiju oslonjenu na srednju klasu i kandidata koji želi ekonomiju kojom će se upravljati s vrha. Potreban nam je lider koji će zemlju pomjeriti naprijed, ne unazad", kaže popularni gradonačelnik.

Sam predsjednik Obama je praznik u ponedjeljak obilježio radno, družeći se sa radnicima i sindikalcima u državama Srednjeg zapada, koje bi u novembru – baš kao i domaćin konvencije Sjeverna Karolina – trebalo da odluče o novom predsjedniku.

“Stao sam uz američke radnike. Stao sam uz američke proizvođače. Ja u vas vjerujem”, poručio je Obama okupljenima u saveznoj državi Ohajo, gdje je obišao fabrike američke autoindustrije. On se nada da će mu dati povjerenje još jednom.

Na drugoj strani, republikanci nastoje da se zadrže u udarnim vijestima porukama koje su više puta ponovili i na prošlonedjeljnoj konvenciji u Tampi.

Nedaleko od Šarlota, u Sjevernoj Karolini boravio je potpredsjednički kandidat republikanaca Pol Rajan.

Obama i Bajden
Obama i Bajden
“Svaki predsjednik, od Velike depresije koji je tražio dugi mandat mogao je Amerikancima da kaže da žive bolje nego prije četiri godine. Svaki - izuzev Džimija Kartera i Baraka Obame”, kazao je Rajan.

Upravo to pitanje – da li vam je bolje nego prije četiri godine – koje je svojevremeno Ronald Regan vješto iskoristio u duelu sa Karterom, tandem Romni-Rajan pokušava iskorisiti da obuzda entuzijazam omladine i radnika – tradicionalno naklonjenih demokratama.

Stoga i ne bi trebalo da čudi žestok odgovor koji je Polu Rajan odmah uputio potpredsjednik Džozef Bajden.

“Želite da znate zašto nam je bolje. Imam za vas malu naljepnicu”, kazao je Bajden, “Osama Bin Laden je mrtav i General Motors živi''.

Međutim, demokrate ovdje u Šarlotu javnosti žele postaviti drugačije pitanje – da li će vam sjutra biti bolje ako Romni bude izabran za predsjednika?

U državama koje će imati presudnu ulogu u novembru demokrate su počele da emituju i predizborni spot u kome tvrde da će Romni udariti na srednju klasu, a bogatašima i milionerima omogućiti da zarade još više.

Za analitičara Normana Ornstina – Obamin zadatak u Šarlotu je da motiviše birače koji su ga podržali 2008. da izađu na birališta.

"Obama je već dobro poznat američkoj javnosti. Ono što mora da uradi je da pronađe način da podstakne svoju bazu i dobro pocrta tezu da Mit Romni donosi kontinuitet politike Džordža Buša koja je dovela do problema u kojima se zemlja našla”, kazao je Ornstin.

* Tekst preuzet sa internet stranice Glasa Amerike
XS
SM
MD
LG