Dostupni linkovi

Kitarović i njeni navodi o korupciji u obavještajnim službama


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Iako je pred kamerama Javne televizije u 17. 12. navečer javno prozvala Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) da je korumpirana, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ni 24 sata kasnije kaže da nije SOA, već njena sestrinska Vojno-sigurnosna obavještajna agencija (VSOA) ta koja je korumpirana.

U televizijskom sučeljavanju, u kojem je sudjelovalo svih 11 kandidatkinja i kandidata na predsjedničkim izborima, na pitanje što bi unutar svojih ovlasti napravila u borbi protiv korupcije, kazala je:

"Već se godinama bavim s korupcijom u SOA-i i drugim službama. Vrijeme je da se službe pomlade, da se u njima zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani".

Kitarović je još navela i poznati slučaj njenih čelnika optuženih i osuđenih da su izmislili doušnike i u džepove spremili 4,9 milijuna kuna (oko 650.000 eura) honorara za nepostojeće doušnike.

U srijedu prije podne – kaže da nije SOA, već VSOA. Kolinda Grabar Kitarović:

"Imate vrlo ozbiljan slučaj koji je sada u drugostupanjskom sudskom postupku gdje su u VSOA-i pronevjereni veliki, veliki novci. Bili smo i svjedoci toga da su curili podaci. Mislim da je u SOA-i stanje sada malo bolje. Ali moje je mišljenje da treba krenuti u zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi".

Jedan u nizu gafova

"Ta je njena izjava već izvlačenje", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) politički analitičar Žarko Puhovski.

On podsjeća da je Grabar Kitarović u kampanji unazad tjedan dana imala niz gafova, skandala i besmislica, da su svi čekali što će biti na sučeljavanju predsjedničkih kandidata u utorak navečer, ali da je ovoga puta, kako bi rekao Sherlock Holmes, događaj bio u tome da se nije dogodio: ona se koncentrirala i nije napravila nijedno veću grešku. Ali, nastavlja Puhovski, nije se koncentrirala do kraja.

"Pa je pobjegla rečenica o SOA-i koja je po mom sudu zapravo bez značenja.Ali predsjednica države koja uz diplomaciju ima jednu ozbiljnu ovlast da kontrolira SOA-u ne može reći besmislicu o SOA-i, jer je to sada naprosto postalo činjenica. Nije jasno kako se sada ona iz toga može izvući, a da ne kaže ili da nije znala što govori, ili da se radi o problemu koji je trebao u najmanju ruku biti interno rješavan, ako ne javno. A izgleda da nije ni dotaknut interno, a kamoli javno", procjenjuje Puhovski.

Lapsus?

Bivši visokopozicionirani dužnosnik hrvatskih obavještajnih službi, a sada analitičar u zagrebačkom Institutu za istraživanje hibridnih sukoba Ante Letica u izjavi za RSE također ne pridaje preveliku pozornost predsjedničinoj izjavi.

"Ja sam uvjeren da se radi o lapsusu. To je jedna tako ozbiljna tema koja se, da je istinita, ne može obznaniti na sučeljavanju predsjedničkih kandidata, jer bi to značilo jednu tešku bolest sustava", kaže Letica.

Vojno-sigurnosni analitičar Igor Tabak s portala obris.org "Obrana i sigurnost" za RSE predsjedničine izjave ocjenjuje čudnim i neozbiljnim:

"Padaju ovakve zapravo čudne optužbe, bez da ima ikakvih naznaka paralelnog postupanja, istrage ili nečega sličnog. Dakle, to je dosta neozbiljno. Sa druge strane, spominjanje SOA-e, a onda navođenje osoba iz VSOA-e je problematično, tim više što je u međuvremenu o tom slučaju vođen sudski postupak koji je završio osuđujućom presudom", podsjeća Tabak.

Zahtjev Miroslava Škore

Predsjednica je za stanje u obavještajnom sustavu prozvala bivšu vlast lijevog centra, što Tabak ocjenjuje "čudnim", jer se slučaj izmišljanja doušnika i krađe njihovih honorara odvijao između 2009. i 2012. godine, a otkrila ga je i procesuirala upravo vlast lijevog centra. Nakon anonimne dojave, ministar obrane u vladi lijevog centra Ante Kotromanović pokrenuo je istragu i slučaj je završio na sudu.

U siječnju 2018. godine Vijeće Županijskog suda u Zagrebu nepravomoćno je na po tri godine zatvora osudilo bivšeg ravnatelja VSOA-e general-pukovnika Darka Grdića te bivšeg zamjenika ravnatelja VSOA-e brigadnog generala Ognjena Preosta koje se u aferi "Jurišnik" teretilo za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno za otuđivanje 4,9 milijuna kuna.

Nakon predsjedničinog prozivanja SOA-e, a prije njenog objašnjenja da je mislila na VSOA-u, oporbeni socijaldemokrati i predsjednički kandidat Miroslav Škoro zatražili su hitno postupanje Državnog odvjetništva da se utvrdi čime to ona potkrepljuje svoje prozivanje SOA-e za korupciju.

Predsjednički izbori u Hrvatskoj bit će održani u nedjelju, 22. prosinca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG