Dostupni linkovi

Dan žalosti za 75 žrtava nemira


Biškek dan nakon krvavih protesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Direktan link


Kirgistan obilježava dan žalosti za 75 osoba koje su stradale u sukobima između demonstranata i snaga sigurnosti u glavnom gradu Biškeku i drugim dijelovima države.

Većina onih koji su poginuli u nemirima u utorak i srijedu će biti sahranjeni u nedjelju u predjelu Čuntaš blizu Biškeka, ali i u drugim dijelovima zemlje.

Nove kirgiske vlasti su rekle da će porodice poginulih primiti značajnu finansijsku pomoć.

Pucnjava se opet čula u Kirgistanu u toku noći ali izvještaji ne spominju nove žrtve.

Kirgistan je važan i SAD i Rusiji jer obje zemlje imaju vojne baze u centralnoazijskoj republici.

Prelazna vlada koja je formirana nakon što je predsjednik Kurmanbek Bakijev pobjegao iz glavnog grada je, prema izvještajima, u Moskvu poslala delegaciju koja će tražiti finansijsku pomoć.

Delegaciju predvodi Almazbek Atambajev, potpredsjednik nove vlade.

Narod želi suđenje Bakijevu

Kirgistanci na jutranjoj molitvi za žrtve nemira
Bakijev je odbio da preda vlast ali je rekao agencijama da je spreman da pregovara sa njegovim protivnicima, koje predvodi bivši ministar inostranih poslova Roza Otunbajeva.

Nova vlada je rekla da ima podršku Moskve i ruski premijer Vladimir Putin je telefonom pozvao Otunabejvu u četvrtak, što bi mogao biti znak priznanja novih vlasti, i ponudio rusku pomoć.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev je rekao da Moskva pažljivo prati događaje u Kirgistanu, kojeg je nazvao "strateškim partnerom".

Sjedinjene države su rekle da još nisu odlučile da li će podržati nove vlasti.

"Postoji predsjednik koji nije prepustio vlast. Postoji prelazna vlada koja tvrdi da je preuzela vođstvo države. Mi razgovoramo sa obje strane. Nije na nama da zauzmemo jednu ili drugu stranu. Naši interesi se poklapaju sa interesima kirgiskog naroda i mirnim rješenjem krize," rekao je Philip Crowley, glasnogovornik State Departmenta.

Bakijev, koji je došao na vlast nakon "Tulip revolucije" 2005. godine, još se nije pojavio u javnosti. On je ruskoj radio stanici rekao da se nalazi na jugu zemlje.

Atambajev je u intervjuu za RSE rekao da je Bakijev ukrao narodu pobjedu izvojevanu 2005. godine i da narod želi da mu se sudi.
XS
SM
MD
LG