Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova premijerka za RSE: Opozicija preuzela vlast u Kirgiziji


Biškek dan nakon krvavih protesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Direktan link

Prelazna vlada Kirgizije koju je sastavila opozicija saopštila je da je preuzela potpunu kontrolu u zemlji nakon dva dana nemira u kojima je život izgubilo najmanje 68 osoba, a ranjeno više od 500, te da je raspustila parlament.

Nova premijerka Roza Otunbajeva rekla je da predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev nije podneo ostavku i da pokušava da okupi svoje pristalice na jugu zemlje i da brani svoj položaj.

Po podacima ministarstva zdravstva, u sukobima u Kirgiziji poginulo je 68 ljudi, a ranjeno je više od 500.

Međutim, jedan od čelnika opozicije Omurbek Tekebajev ustvrdio je da je život izgubilo stotinak ljudi.

Otunbajeva je za kirgiski servis RFE/RL rekla:

"Mi, kao privremena vlada, sprovodimo sve dužnosti predsednika, parlamenta i vlade u isto vreme. Preuzeli smo kontrolu vlasti u zemlji.”

Otunbajeva je na konferenciji za novinare navela da će nova vlada započeti pregovore sa predsednikom Bakijevim, koji je sinoć napustio prestonicu i, kako se pretpostavlja, krije se u centralnom kirgiskom regionu Džalal-Abad.

Otunbajeva je, takođe, rekla da će njena vlada promeniti zakone o izborima i političkim partijama, koje je Bakijev ranije promenio kako bi osigurao da on i njegove pristalice imaju većinu u parlamentu.

Ono što bi mogao da bude prvi znak priznanja je saopštenje na sajtu ruskog predsednika Vladimira Putina gde je rečeno da je on danas telefonom razgovarao sa Otunbajevom kao “šefom kirgiske vlade narodnog poverenja.”

Uspostavljena narodna vlast

Bakijev je izjavio danas da odbija da podnese ostavku.

"Kao predsednik, izjavljujem da nisam podneo ostavku i da to neću učiniti", rekao je Bakijev, a prenosi kirgiska agencija "24.kg".

On je navodno pobegao u prestonicu južnog dela zemlje gde pokušava, kaže Otunbajeva, da organizuje miting svojih pristalica kako bi nastavili odbranu svoje pozicije.

Dopisnik kirgizkog servisa RSE u južnom gradu Jalalabadu je rekao da je regionalni guverner rekao na jednom skupu da će Jalalabad oformiti komitet za zaštitu Bakijeva.

Predstavnici stvarne vlasti u zemlji, a to su i političke ličnosti koje su samo nekoliko sati ranije puštene iz zatvora, kažu da pod kontrolom imaju vojsku, policiju, medije, parlament, Belu kuću, bolnice i međunardni aerodrom.

U problem uključen i UN

Među njima je Isamail Isakov, bivši ministar odbrane, koji je bio zatvoren zbog, kako njegovi sledbenici kažu, politički motivisanih optužbi za zloupotrebu vlasti.

On je rekao RFE da je bezbednosna situacija stabilna i da ne postoji razlog za drugačiji zaključak.

"Narodna vlast je svuda uspostavljena. Graničari čuvaju granice. Postoji samo jedna stvar koju moramo da uradimo, a to je da zaustavimo aktivnosti sitnih klanova korumpiranih porodica koji brinu o svojim interesima, a zatim će, verujem, život će ići svojim tokom.”

Međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju, Kinu i Ujedinjene nacije, pozvala je sve strane na mir i uzdržanost.

U Vašingtonu, gde se Kirgistan smatra važnim i bliskim saveznikom, situacija u ovoj zemlji izazvala je zabrinutost za bezbednost američke vojne baze u gradu Manas, koju Amerikanci koriste za podršku operacijama u Avganistanu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun najavio je danas u Beču da će poslati svog specijalnog izaslanika, slovačkog diplomatu Jana Kubissa, u Kirgiziju gde je opozicija preuzela vlast posle masovnih protesta.

Ki Mun je kazao i da će OEBS takođe poslati svog predstavnika.

****
Pročitajte i ovo:
Kirgizija: Formirana privremena vlada, desetine mrtvih
Kirgistan u problemima, Akajev spreman da se vrati

Ko je Roza Otunbajeva?

Pedesetdevetogodišnja Roza Otunbajeva jedna je od najiskusnijih političara u Krigiziji. Tokom devetesetih bila je ministarka spoljnih poslova sa ambasadorskim stažom u SAD i Kanadi (1992-94), a potom i u Velikoj Britaniji (1997). Od 2002. do 2004. radila je za UN u Gruziji. Govori engleski, francuski i njemački jezik.

Ubrzo pošto je, sada odbjegli Kurmanbek Bakiev 2005. izabran za predsjednika, naimenovao je Otunbajevu za šeficu diplomatije ali ona nije uspjela da pridobije podršku parlamentarne većine u kirgijskoj Skupštini. Spekulisalo se da je zapravo Bakiev izrežirao njen poraz u parlamentu jer je u njoj vidio mogućeg političkog protivnika.

Pridružila se opoziciji u januaru 2006. Prema mišljenju analitičara u Kirgiziji, Roza Otunbajeva slovi za političarku i diplomatu sa najčistijim dosjeom u dosadašnjoj karijeri.
XS
SM
MD
LG