Dostupni linkovi

Kirgizija: Formirana privremena vlada, desetine mrtvih


Neredi u Kirgiziji
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Direktan link

Dragan Štavljanin

Kirgizska opozicija formirala je privremenu vladu u trenutku kada ovu zemlju potresaju sukobi u kojima je, prema saopštenju Ministarstva zdravlja poginulo najmanje 65, a ranjeno 400 lica. Prema tvrdnji opozicije poginulo je više od 100 osoba.

Na čelu vlade je jedan od lidera opozicije Roza Otumbajeva, bivša ministrica inostranih poslova, koja je pozvala na smirivanje strasti. Situacija je haotična i ne zna se ko zapravo ima vlast u zemlji.

Pristalice opozicije su započeli proteste nakon što je 10 njihovih lidera uhapšeno prošle noći, među njima i bivši predsedniči kandidat Almazbek Atambajev, pod optžbom da su hteli da svrgnu vlasti.

Sada već bivši premijer Danijar Usenov:

"Juče smo odlučili da uhapsimo nekoliko lidera Ata-Meken partije i Ujedinjenog narodnog pokreta. Gospoda Artikov i Čotonov su priznali da su nastojali da preuzmu vlast u celoj zemlji.”


Zatvoreni čelnici opozicije su u međuvremenu pušteni.

Uvedeno vanredno stanje


Predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev proglasio je tokom dana vanredno stanje u prestonici Biškeku i još tri oblasti u kojima su se desili sukobi policije i demonstranata.


Demonstranti su zauzeli Skupštinu, državnu televiziju i zapalili zgradu tužilaštva. Zauzete su i pojedine vladine prostorije u unutrašnjosti zemlje, koje su opljačkane.

Pljačkaši su danas opustošili porodičnu kuću predsednika Bakijeva, javila je ruska agencija Interfaks, u vreme kada pobuna protiv vlasti potresa čitavu zemlju.

Interfaks navodi da ljudi iznose iz kuće u glavnom gradu Biškeku plastične kese pune odeće, posteljine, posude i tepihe. U blizini se nalaze još dve kuće porodice Bakijev, ali za sada nema informacija da su i one opljačkane.

U ovom trentuku se ne zna gde se nalazi predsednik Kirgistana.

Očevici ističu i da na desetine policajaca prelaze na stranu demonstranata.

Zapad poziva na dijalog


Neizvesna je takođe i sudbina ministra unutrašnjih poslova Moldomuse Kongantijeva, za koga su izvor iz ministarstva i nezavisni mediji rekli da je pretučen na smrt u Talasu na severozapadu zemlje, što je portparol ministarstva demantovao.

Opozicioni lider Tabakijev je rekao da su se vođe opozicije srele sa predsednikom vlade Danijarom Usenovim od koga su zatražili da sadašnje rukovodstvo zemlje preda vlast opoziciji.

"Naš jedini ciljl je da oni napuste vlast", rekao je Tabakijev, bivši predsednik parlamenta koji je ranije tokom dana uhapšen ali je kasnije pušten.

Od početka marta politički nemiri zahvatili su ovu bivšu sovjetsku republiku.

Opozicija i demonstranti traže ostavku predsednika Kurmanbeka Bakijeva koji je sam došao na vlast posle masovnih protesta u martu 2005. godine, u takozvanoj “Revoluciji tulipana”, ali koga sada kritikuju zbot autoritarne vladavine i nepotizma.

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton izrazila je zabrinutost zbog nasilja u Kirgiziji i pozvala opoziciju i vladu da rešavaju probleme dijalogom. Na dijalog i uzdržanost takođe su pozvali i UN, OEBS, SAD i Rusija.

Kirgistan u problemima, Akajev spreman da se vrati
XS
SM
MD
LG