Dostupni linkovi

Mađarska odobrila donaciju za gradnju kineskog univerziteta


Protest protiv gradnje kampusa kineskog Fudan Univerziteta u Budimpešti
Protest protiv gradnje kampusa kineskog Fudan Univerziteta u Budimpešti

Poslanici mađarskog parlamenta odobrili su predlog Vlade da se donira državno zemljište za planirani kineski Univerzitet u Budimpešti, uprkos kritikama opozicije i nedavnom protestu na kome je Vlada optužena da se dodvorava Pekingu, prenosi Rojters.

Kritičari administracije premijera Viktora Orbana izrazili su bojazan da bi planirani kampus vredan dve milijarde dolara mogao narušiti kvalitet višeg obrazovanja i pomoći Pekingu da pojača svoj uticaj u Mađarskoj i EU.

Orbanova vlada tvrdi da bi Univerzitet mogao da privuče nove istraživačkie i razvojne centre i investicije u Mađarsku, centralnoevropsku zemlju sa 10 miliona stanovnika, koja se u velikoj meri oslanja na strane investicije za ekonomski rast.

Poslanici iz Orbanove stranke Fides velikom većinom su podržali donaciju četiri parcele na obali Dunava fondaciji zaduženoj za gradnju planiranog kampusa Univerziteta "Fudan", čije je sedište u Šangaju, raseljavajući planiranu lokalnu stambenu zonu za student.

Zakonodavci Orbanove vladajuće stranke Fides glasali su velikom većinom za doniranje četiri parcele na obali reke Dunav fondaciji zaduženoj za planirani kampus univerziteta Fudan sa sedištem u Šangaju, raseljavajući planiranu lokalnu stambenu zonu za studente.

Prema zakonu, administracija mora da pred parlament iznese konačne planove za projekat, uključujući troškove, do kraja naredne godine, nakon parlamentarnih izbora u aprilu.

Orban je prošle sedmice objavio da će ovo pitanje biti izneto na referendum.

Međutim, gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj , koji nastoji da se sledeće godine pozicionira kao Orbanov opozicioni izazivač, traži referendum o kampusu pre izbora.

"Građani Budimpešte rekli su svoje mišljenje o vladinim planovima: 96 odsto njih ne želi kineski komunistički univerzitet umesto (lokalnog studentskog naselja)", naveo je Karacsoni u ponedeljak na Fejsbuku.

Prošle nedelje Orban - koji je primorao liberalni Centralnoevropski univerzitet, koji je osnovao finansijer Džordž Soroš (George Soros), da se preseli u Beč 2019. godine - odbacio je kritike da će kampus pomoći Pekingu da poveća svoj uticaj u Mađarskoj.

"Sve ove zemlje, uključujući Kinu ili Vijetnam, započinju svaki međunarodni sastanak uveravajući nas da one traže samo pragmatičnu saradnju i da ne žele da nam nameću svoj ideološki stav", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Orbanovi liberalni protivnici optužuju ga da flertuje sa Kinom, Rusijom i drugim neliberalnim vladama, izazivajući pri tome nezadovoljstvo evropskih saveznika zbog ograničavanja nezavisnosti sudstva i medija.

XS
SM
MD
LG