Dostupni linkovi

Evropski sud pravde: Mađarska reforma visokog školstva protiv zakona EU


Zgrada u kojoj je nekada bio smešten Centralnoevropski univerzitet u Budimpešti, arhivska fotografija
Zgrada u kojoj je nekada bio smešten Centralnoevropski univerzitet u Budimpešti, arhivska fotografija

Evropski sud pravde je 6. oktobra presudio da mađarske izmene zakona o visokom školstvu, prema kojima je Centralnoevropski univerzitet (CEU) Džordža Soroša primoran da napusti zemlju, nisu bile u skladu sa zakonima Evropske unije.

Sud je osudio nametnute mađarske zahteve CEU i drugim stranim univerzitetima kao diskriminatorne i zatražio od Mađarske da poštuje evropske propise.

U presudi protiv aktuelne vlasti premijera Viktora Orbana sud je naveo da su uslovi koje je Mađarska uvela da bi se dozvolilo stranim institucijama visokog školstva da sprovode svoje aktivnosti na njenoj teritoriji "nespojivi sa propisima Unije".

Izmedju ostalih promena, Mađarska je povezala rad stranih univerziteta za bilateralni sporazum između vlade i zemlje porekla univerziteta. Uvedeno je i da su strani univerziteti obavezni da sprovode obrazovne aktivnosti i u zemljama porekla.

Uvođenjem takvih uslova Mađarska se nije usaglasila sa obavezama preuzetim u okviru Svetske trgovinske organizacije i delovala je suprotno odredbama Povelje EU o temeljnim pravima, naveo je sud.

U centru sukoba je sudbina Centralnoevropskog univerziteta, koji je u Budimpešti osnovao američki finansijer mađarskog porekla Džordž Soroš. Pod Orbanovim pritiskom univerzitet je morao da prebaci većinu svojih aktivnosti u Beč iz Budimpešte gde je radio od početka devedesetih.

Orban je godinama bio glasni kritičar Soroša, navodeći da je rešen da podrije evropske vrednosti svojim liberalnim stavovima o migracijama, što je Soroš demantovao. Orbanov ideološki cilj stvaranja "iliberalne države" je u direktnoj suprotnosti sa Soroševim idealom "otvorenog društva", javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Evropska komisija je protiv Mađarske pokrenula proceduru kršenja propisa aprila 2017. posle izmena oko visokog školstva. Komisija predmet podnela Evropskom sudu pravde u decembru 2017.

XS
SM
MD
LG