Dostupni linkovi

Kineska 'diplomatija maski' ne radi na Kosovu


Ruta kineskog 'Pojas i put' projekta
Ruta kineskog 'Pojas i put' projekta

Kosovo je jedina država na Zapadnom Balkanu koja nije dobila medicinsku pomoć od Kine u sklopu njene "diplomatije maski za lice".

Reč je o frazi koja se koristi za opisivanje rastućeg kineskog uticaja u državama, uključujući i evropske, u koje je ova zemlja uputila lekove i medicinska sredstva nakon izbijanja krize korona virusa.

Kada je reč o Kosovu, ne samo što tu nisu stigla sredstva iz Kine, nego je reč i o jedinoj državi Zapadnog Balkana u kojoj nema kineskih privrednih investicija.

Kina ne priznaje nezavisnost Kosova proglašenu 2008. godine i poštuje integritet Srbije, koja po svom Ustavu tretira Kosovo i dalje kao svoj deo.

Kako je izjavio kineski zamenik stalnog predstavnika u UN-u Vu Haitao (Wu Haitao) prošle godine, Kina podržava rešavanje pitanje Kosova kroz dijalog Kosova i Srbije, a u sklopu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a. Takođe podvlači da rešenje treba bude prihvatljivo za obe strane.

Da li je bilo pokušaja uspostavljanja kineskog uticaja?

U spletu takvih okolnosti, Kosovo ostaje jedina država Zapadnog Balkana izvan kineskog uticaja, što navodi i portparol Vlade Kosova na dužnosti Perparim Krueziju (Kryeziu) u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Spoljna politika Srbije često je usklađena sa politikom Kine -
- Preparim Krueziju

Na direktno pitanje da li je bilo pokušaja za uspostavljanje kineskog uticaja na Kosovu, on sugeriše dva polazišta za posmatranje:

"Prvo je prisustvo kineskih preduzeća i investicija. Uzmimo za primer Srbiju koja je glavni korisnik kineskih investicija na Balkanu. Mnoge kompanije u javnom vlasništvu se prodaju u Kini. Drugo, morate gledati iz perspektive spoljne politike. Spoljna politika Srbije često je usklađena sa politikom Kine", kaže Krueziju.

"Ništa od toga se ne događa na Kosovu", dodaje on.

Srbija na kineskom putu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Krueziju ističe da je spoljna politika Kosova usklađena sa Evropskom unijom i SAD i otvorena je za njihove investicije, ali i za privlačenje investicija kosovske dijaspore. SAD i 22 od 27 članica EU priznaju nezavisnost Kosova.

Inače, Kosovo je od Evropske unije dobilo medicinsku i zaštitnu opremu u iznosu od 5 miliona evra za borbu protiv COVID-19, dok su SAD izdvojile novčanu pomoć u visini od 1,1 milion dolara. Medicinska pomoć stigla je i od organizacija kao što su USAID, UNICEF, KFOR, UNDP.

Kada je reč o državama izvan EU, na Kosovo je stigla značajna pomoć od Japana.

Kako je Japan pomogao Kosovu?

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je u utorak, 26. maja da je Japan izdvojio preko 718.000 dolara za borbu protiv COVID-19, preko UNICEF-a.

Mitsunori Ogasawara, otpravnik poslova u Ambasadi Japana u Prištini koja je otvorena 1. januara ove godine, na sastanku sa ministrom zdravlja na dužnosti Arbenom Vitijom je rekao da Japan krizu COVID-19 smatra krizom ljudske sigurnosti i da zbog toga želi da pomogne Kosovu da se njome suoči.

Ogasawara je u sredu na sastanku sa kosovskim ministrom spoljnih poslova na dužnosti, Gljaukom Konjufcom, rekao da je japanska vlada izdvojila za Kosovo i 2,500 tableta leka Avigan (Favipiravir) za lečenje kosovskih pacijenata, saopštio je Konjufca na Fejsbuku.

Kako je za RSE izjavio Faik Hoti, porptarol Ministarstva zdravlja, Japan je prošle godine pomogao Kliničko univerzitetskom centru Kosova i ostalim bolnicama opremom u vrednosti od 1,1 miliona eura.

Pored toga, tokom svih ovih godina japanska agencija za međunarodni razvoj, JICA, obučila je desetine zdravstvenih stručnjaka u Japanu.

"Japan je pomogao Kosovu i u mnogim drugim oblastima zdravstva", dodao je Hoti.

Japan je prošle godine pomogao Kliničko univerzitetskom centru Kosova i ostalim bolnicama opremom u vrednosti od 1,1 miliona eura (fotografija iz Kliničkog centra Kosova, mart 2020)
Japan je prošle godine pomogao Kliničko univerzitetskom centru Kosova i ostalim bolnicama opremom u vrednosti od 1,1 miliona eura (fotografija iz Kliničkog centra Kosova, mart 2020)

Osim u zdravstvu, Japan je preko JICA-e do sada sproveo još nekoliko projekata na Kosovu kao što je aktuelni projekti razvoja kapaciteta za kontrolu zagađenja vazduha na Kosovu u vrednosti od četiri miliona eura.

JICA je takođe sprovela projekat izgradnje kapaciteta za upravljanje otpadom, projekat izgradnje razvojnih kapaciteta na kosovskom javnom servisu i dr.

Na Kosovu, tačnije u Mitrovici, nalazi se i najveća japanska farma pečurki shiitake u Evropi, Hirano Mushroom, koja izvozi u 12 država.

"Japanci su poznati da opreznije donose odluke, a čekamo da će rezultat poseta biti vidljiv narednih meseci. U centralnoj Evropi je jedan veliki broj japanskih kompanija, tamo gde rastu troškovi za radnu snagu, i isti mogu biti zainteresovani da investiraju i na Kosovu", navodi Rukići iz Privredne komore Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači inače je dva puta posetio Japan u drugoj polovini prošle godine (2019), kada je prilikom sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom istaknuta potreba za većom ekonomskom saradnjom.

Da li je Tajvan spreman da pomogne Kosovu?

Za razliku od Kine, zvanično poznata kao Narodna Republika Kine, nezavisnost Kosova priznao je Tajvan (zvanično Republika Kina), koji poslednjih godina pokušava da uspostavi veze sa Kosovom. Kina inače Tajvan smatra svojom teritorijom.

Tajvan je, zahvaljujući ranim merama sistemske prevencije, sprečio drastično širenje korona virusa, te temi privukao pažnju globalne javnosti.

Iz Predstavništva Tajpeja u Mađarskoj u izjavi za RSE navode da je Tajvan donirao milione hirurških maski državama koje su pogođene sa COVID-19 državama Evropske unije, ali i ostalim zemljama.

"Izgleda da je Kosovo za sada upravljalo pandemijom na kontrolisan način. Ukoliko vlada zatraži podršku za hirurške maske sa Tajvana, nadležna vladina agencija je dobrodošla da razgovara sa našom kancelarijom", dodaju oni.

Oni ističu i da se trude da uspostave bolje ekonomske veze putem Privredne komore Kosova. Tajvan je takođe omogućio građanima Kosova koji žele da putuju u Tajvan da besplatno apliciraju za vizu online putem.

Pored toga, Tajvan je pružio nekoliko stipendija za mlade na Kosovu. Očekuju da će i vlada Kosova poduzeti korake u cilju značajnije razmene između Tajvana i Kosova.

No, kada je o Kini reč, iako se ne ostvaruje politička saradnja ili investiciono povezivanje, privredno ta država jeste prisutna na Kosovu nevezano od aktuelne zdravstvene krize.

Kina među najvećim izvoznicima na Kosovo

Kina je jedan od glavnih trgovinskih partnera Kosova kada je reč o uvozu, naglašava Rukići.

Prema podacima Agencije za statistiku, ukupna vrednost uvoza iz Kine 2018. iznosila je preko 311 miliona eura. Na prvo mesto je Nemačka sa 394 miliona eura, na drugom Srbija sa 388 miliona eura, a potom Turska sa 336 miliona eura iste godine. Uvoz iz Japana iste godine iznosio je 13 miliona eura.

Bez obzira na ove pokazatelje Kosovo ostaje izuzetak u zoni Zapadnog Balkana, okruženo državama u kojima je ekonomsko ili političko prisustvo Kine, pre i u toku pandemije, sve intenzivnije i uočljivije.

Kina je jedan od glavnih trgovinskih partnera Kosova kada je reč o uvozu, naglašava Rukići (Fotografija iz jedne od prištinskih trgovina)
Kina je jedan od glavnih trgovinskih partnera Kosova kada je reč o uvozu, naglašava Rukići (Fotografija iz jedne od prištinskih trgovina)

Koliko je Kina prisutna na Zapadnom Balkanu?

Tokom pandemije COVID-19 Srbija je prvu veću medicinsku pomoć od Kine dobila 21. marta u obliku medicinskog materijala, respiratora, lekova, maski i rukavica.

Kineska donacija stigla je i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Albaniji.

Kako je najavio kineski predsednik Si Đinping 19. maja na sednici Svetske zdravstvene skupštine, Kina će u naredne dve godine izdvojiti još dve milijarde američkih dolara radi pomoći u odgovoru na COVID-19, i ekonomskom i društvenom razvoju u pogođenim zemljama, naročito zemljama u razvoju.

Organizacija Fridom Haus je u poslednjem izveštaju posvećenom državama u tranziciji istakla da su tranzicione države već dugo pod uticajem agresivne spoljne politike Rusije čiji je cilj destabilizacija transatlanskog saveza.

Isti izveštaj navodi da poslednjih godina predsednik Kine Si Đinping nije bio ništa manje aktivan u promociji ciljeva svoje spoljne politike.

Fridom Haus ocenjuje da je najkonkretniji primer uticaja Kine kroz tehnološki razvoj i video nadzor.

Tehnološki uticaj i investicije

Fridom Haus upozorava i da je kineski gigant Huavei (Huawei) potpisao Sporazum o sigurnom gradu sa 10 država u tranzitu, u kojima je evidentirano loše upravljanje i gde su registrovani problemi sa korupcijom. Među njima je i Srbija.

Izveštaj Fridom Hausa navodi i da Kina takođe jača svoj uticaj putem medija i investicija.

Srbija iz kineskih izvora gradi i prugu između Beograda i Budimpešte, projekat poznat kao "Pojas i put", procenjen na dve milijarde dolara. U projektu modernizacije srpskih železnica je i ruski kredit.

Brza pruga Beograd - Budmipešta deo je kineske inicijative 'Pojas i put' i strateškog cilja te države za povezivanjem grčke luke Pirej sa centralnom Evropom, odnosno Mađarskom kao jednom od država Evropske unije.

Crna Gora inače gradi autoput kineskim kreditom (944 miliona dolara) i sa kineskom kompanijom. Centar za globalni razvoj iz Vašingtona zaključio je da je Crna Gora jedina evropska zemlja u opasnosti od dužničke zamke Kine.

Dok u bh. entitetu Republici Srpskoj kineskim kreditom od 350 miliona eura izgrađena Termoelektrana Stanari kod Doboja, na severu BiH. Termoelektranu je izgradila kineska kompanija. U BiH su proceduri i druge termoelektrane, hidroelektrane i autoputevi.

Bez obzira, Evropska unija, po zvaničnim statistikama, ostaje najveći donor, investitor i trgovinski partner na Zapadnom Balkanu. Od 2014. godine EU svake godine donira oko milijardu evra pomoći građanima regiona.

XS
SM
MD
LG