Dostupni linkovi

Kina nastavlja organiziranu sabotažu Nobelove nagrade


Policija kontrolise pristup bloku zgrada u kojem živi Liu Xiaobo, 8. decembar 2010.
Policija kontrolise pristup bloku zgrada u kojem živi Liu Xiaobo, 8. decembar 2010.
Autor: Ben Blanchard (Reuters), priredila: Ena Stevanović

Kina provodi čistku i politiku strogog kažnjavanja i neslaganja sa ovosedmičnom dodjelom Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou koji se trenutno nalazi u zatvoru. Kineska vlada želi spriječiti njegovu porodicu i prijatelje da prisustvuju dodjeli.

Liu služi jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu za subverziju, a njegova supruga Liu Xia je u kućnom pritvoru. Čak su i članovi porodice ovih malo poznatih disidenata spriječeni da napuste zemlju kako bi prisustvovali dodjeli.

Lu Yuegang je novinar koji je 2006. izgubio posao u dnevnim novinama „China Youth Daily“ jer je pisao o zabrani provokativnih sadržaja. Lu kaže da je njegovoj supruzi zabranjeno da otputuje u Hong Kong u koji je često išla na poslovna putovanja.

„Niko nam nije objasnio razlog. Ona redovno ide u Hong Kong zbog posla,“
rekao je Lu i dodao da je to sigurno povezano sa slučajem Liu Xiaoboa.

U sjevernom dijelu Kine policija je uhapsila suprugu Hada, vjerovatno najmanje poznatog kineskog političkog zatvorenika i to pred njegovo oslobađanje u petak, isti dan kada bi Liu trebao primiti Nobelovu nagradu.

Policija je prisilila Hadovog sina Uilesa da prekine sve kontakte sa svojim roditeljima, obećavajući mu „dobar posao, novu kuću pa čak i lijepu djevojku ukoliko se on s tim složi“, naveo je Južnomongolski informativni centar za ljudska prava lociran u New York-u.
"Usprotivi se diktatorima" piše na čelu protestanta koji se zalaže za oslobađanje Lua Xiaoboa - Peking

„Veliki broj događaja planiranih za 10.decembar, uključujući dodjelu Nobelove nagrade Liu Xiaobo, oslobađanje Hada i UN-ovu proslavu Dana ljudskih prava čini kineske vlasti izuzetno nervoznim,“ izjavio je za Reuters Enghebatu Togochog, član navedenog Informativnog centra.

Prošle sedmice je kineska policija spriječila priznatog umjetnika Ai Weiweia da otputuje u Južnu Koreju jer time „ugrožava sigurnost zemlje“. Ai je taj potez nazvao „jako smiješnim“ i povezao ga s dodjelom Nobelove nagrade.

„Ovo pokazuje svijetu da Kina ne poštuje svoje vlastite zakone,“
kaže Ai, jedan od najpoznatijih kineskih savremenih umjetnika čija umjetnost, javni komentari i aktivnosti predstavljaju najglasniju i najefikasniju formu izražavanja u Kini danas.

Amnesty International procjenjuje da je više od dvjesto ljudi bilo spriječeno da otputuje ili je u kućnom pritvoru nekoliko dana pred dodjelu Nobelove nagrade.

Diplomatski pritisak

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, 54.godišnji Liu je osuđen na jedanaest godina zatvora prošlog Božića jer je organizirao peticiju poznatu pod nazivom Charter 08, kojom zahtijeva veća politička prava u Kini.

Bao Tong, bivši sekretar Komunističke partije je rekao da je Charter 08 „jedini princip koji vodi ka modernom i civiliziranom društvu u Kini.“

Bao je pod strogom policijskom prismotrom u Pekingu jer je jedan od potpisivača Charter-a 8.

Ove godine se prvi put nakon 1935., kada su nacisti spriječili nobelovca Carla von Ossietzkog da preuzme nagradu, laureat ili član njegove bliske obitelji neće pojaviti na dodjeli.

Peking vrši pritisak na diplomate da ne prisustvuju dodjeli, tvrdeći da će „većina država“ učiniti isto. S druge strane, Norveški komitet za dodjelu Nobelove nagrade tvrdi da će dvije trećine zvanica prisustvovati dodjeli.

Kina se osjeća prevarenom i percipira Nobelovu nagradu kao globalnu zavjeru koja negira dramatične promjene koje su se desile kasnih 70-tih kada je Kina odlučila da se otvori prema vanjskom svijetu.

„Svako ko tvrdi da kineski narod ne uživa mnogo veća prava nego prije nekoliko desetljeća se izuzetno vara. Kina se danas smatra jednim od najvećih mirotvoraca u svijetu,“
kaže Victor Gao, direktor Kineske nacionalne asocijacije za međunarodne studije.
Nicholas Bequelin: Iako Peking pokušava prikazati Liu-ja kao nepoznatog i izolovanog disidenta, kineske vlasti su veoma svjesne Liu-jevih ideja koje nisu daleko od stavova.

Organizacije za borbu za ljudska prava tvrde da paranoja vezana uz Liu-ja zapravo pokazuje mnogo dublju zabrinutost kineske vlade.

„Iako Peking pokušava prikazati Liu-ja kao nepoznatog i izolovanog disidenta, kineske vlasti su veoma svjesne Liu-jevih ideja koje nisu daleko od stavova prosječnih Kineza koji žele da vlada poštuje vlastite zakone i omogući veću slobodu štampe i elektronskih medija,“
kaže Nicholas Bequelin, istraživač i specijalista iz oblasti ljudskih prava.

Kina će se suprotstaviti dodjeli Nobelove nagrade za mir tako što će dan prije ceremonije dodijeliti novonastalu „Konfucijevu nagradu za mir“ nekadašnjem podpredsjedniku Tajvana.

Times: Sukob civilizacija



Tajms: Sukob civilizacija


Priredio: Dragan Štavljanin

Liju Sjaobou
će u petak u Oslu biti uručena Nobelova nagrada za mir. No, on neće prisustvovati ceremoniji jer je u zatvoru u Kini, piče londonski Tajms (The Times).

Kineske vlasti, koje Sjaobo izaziva pozivima na demokratizaciju, žestoko su kritikovali dodeljivanje ove nagrade. Kineska ambasada u Norveškoj pozvala je diplomate drugih zemalja da ne prisustvuju ceremoniji.

Oko 19 zemalja će se očigledno pridružiti bojkotu.

Na ovu sramotnu kampanju pristale su i zemlje poput Rusije, Venecuele i Saudijske Arabije.

Jedva da se može pronaći kredibilna kritika hrabrog zalaganja gospodina Lijua za ljudska prava.

No, bojkot je simbol za ključno pitanje međunarodnih odnosa u 21. veku. Kineski model ekonomskog razvoja je transformisao svetski poredak: da li je njen politički model takođe u usponu?

Čitav tekst pročitajte OVDE
XS
SM
MD
LG