Dostupni linkovi

Borbeni avioni Kine letjeli u blizini Tajvana


Kineska vojska izvela je letove s 38 borbenih aviona i vojnih letjelica u blizini Tajvana.
Kineska vojska izvela je letove s 38 borbenih aviona i vojnih letjelica u blizini Tajvana.

Kineska vojska izvela je letove s 38 borbenih aviona i vojnih letjelica u blizini Tajvana, saopštilo je u petak, 28. aprila tajvansko ministarstvo odbrane, u najvećem takvom prikazu vazdušnih snaga od velike vojne vježbe u kojoj je simulirano zatvaranje ostrva početkom mjeseca.

Šest brodova mornarice takođe je primijećeno u tom području od šest ujutro u četvrtak do šest ujutro u petak u sklopu dugotrajne kineske kampanje zastrašivanja samoupravne ostrvske demokratije Tajvana za koju Peking tvrdi da je dio njene teritorije.

Devetnaest aviona preletjelo je središnju liniju u Tajvanskom moreuzu koji odvaja ostrvo od kopna, saopštilo je ministarstvo. Rečeno je da su letovi uključivali pet aviona SU-30 i dva J-16. Jedna bespilotna letjelica, TB-001, kružila je oko ostrva, prema navodima tajvanskog ministarstva odbrane.

Kina je održala vježbe koje su simulirale zatvaranje ostrva nakon osjetljivog sastanka 5. aprila između tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen i predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina McCarthyja u Kaliforniji.

Kina se protivi svakoj razmjeni na službenoj razini između Tajvana i drugih vlada.

Tajvan i Kina razdvojili su se 1949. nakon građanskog rata koji je završio kontrolom Komunističke partije nad kopnom. ostrvo nikada nije bio dio Narodne Republike Kine, ali Peking kaže da se mora ujediniti s kopnom, ako je potrebno i silom.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG